Babyboom blijft uit op valreep van de eeuw

De verwachte geboorte-explosie rond de millenniumwisseling zal uitblijven. Van Hongkong tot Londen lijken paren gehoor te hebben gegeven aan de waarschuwing van artsen dat het niet verstandig is een bevalling te plannen op het moment dat overbevolkte ziekenhuizen strijd leveren met de millennium-bug. Die boodschap schijnt te zijn aangekomen van Tokio tot Boedapest: het is prima om vruchtbaar te zijn en je voort te planten maar doe geen speciale moeite om de bevalling te laten samenvallen met het binnengaan van de nieuwe eeuw.

Uit een wereldwijde peiling van het persbureau Reuters bij ziekenhuizen en grote bedrijven (waaronder condoomfabrikanten) blijkt dat er twee belangrijke uitzonderingen zijn: in Sidney en Peking is de verleiding om te mikken op het magische tijdstip te groot gebleken, ofschoon de Chinezen behalve door het jaar 2000 ook gemotiveerd worden door de eigen Chinese kalender: in februari begint het gunstige jaar van de Draak.

Begin dit jaar was berekend dat 9 april de perfecte datum was om een `millenium-baby' te verwekken. In Groot-Brittannië speelde de radio romantische muziek. Een hotel in Nieuw Zeeland bracht die nacht honderd paren onder in de hoop de millennium jackpot te raken.

Artsen waarschuwden dat het nauwelijks mogelijk is het tijdstip van een bevalling exact uit te mikken, zodat het voor de meeste paren een zware opgave zou worden op de gewenste datum uit te komen.

In Groot-Brittannië blijft de baby-boom uit met als enige uitzondering de melding van British Airways dat honderden stewardessen uitgerekend zijn rond de eeuwwisseling. Ook vanuit Tokio wordt gemeld dat wat geboorten betreft de nieuwjaarsnacht normaal zal verlopen. Hetzelfde geldt voor New York hoewel sommige artsen daar de vraag hebben gekregen of er wellicht speciale prijzen te winnen zijn met een bevalling in de eerste minuten van het derde millennium. (Reuters)