AT5 weigert samenwerking met omroep

De Amsterdamse lokale zender AT5 wil niet langer samenwerken met radio Noord-Holland. AT5 heeft dat besloten omdat de provincie Noord-Holland in de toekomst AT5 niet wil laten voortbestaan als zelfstandige zender.

Radio Noord-Holland heeft van het provinciebestuur een zendmachtiging gekregen voor de provincie. Om te voorkomen dat de nieuwe provinciale zender zou gaan concurreren met AT5, wilden beide omroepen samenwerken. AT5 wilde wel een zelfstandige zender blijven. ,,We gaan niet ons eigen doodvonnis tekenen'', zegt AT5-hoofdredacteur Ton van Dijk. Volgens een woordvoerder van provincie hoeft het verlies van een zelfstandige status geen ramp te betekenen: ,,Soms ontstaan er toch nieuwe dingen?''

Nu is volgend jaar in Amsterdam zowel AT5 te zien als de nieuwe tv-zender van omroep Noord-Holland. Van Dijk: ,,Nu krijgt je dus twee regionale zenders die elkaar beconcurreren met publieke middelen.'' AT5 zal alleen nog in Amsterdam mogen uitzenden. AT5 zendt nu uit in de helft van de provincie Noord-Holland.

De gemeente Amsterdam wil ,,in een laatste poging'' proberen de provincie te overtuigen dat samenwerking ook mogelijk is als AT5 zelfstandig blijft.