Adriaanse heeft niet veel fiducie meer in Willem II

Zoveel berusting klonk gisteravond in de stem van Willem II-trainer Co Adriaanse na de 1-0 nederlaag tegen Feyenoord dat hij in gedachten reeds afscheid leek te hebben genomen van de Tilburgse voetbalclub. Zijn contract loopt eind dit seizoen af en Adriaanse heeft van zijn ambities nooit een geheim gemaakt. Na de droevige vertoning in de Kuip constateerde de 52-jarige Amsterdammer gelaten dat de magie bij zijn elftal verdwenen was. ,,Willem II is over zijn hoogtepunt heen.''

Uit de stand op de ranglijst blijkt dat (nog) niet, want de verrassende nummer twee van vorig seizoen deelt de zevende plaats in de eredivisie nu met de ploeg, waar het gisteravond met 5-1 van had kunnen verliezen. Maar het deed Adriaanse vooral pijn dat Willem II zelfs een zwak Feyenoord geen partij kon bieden. Vooral dankzij de wederom falende Feyenoord-spits Cruz hielden de Tilburgers zowaar tot de allerlaatste minuut uitzicht op een gelijkspel, al zou Adriaanse zich vermoedelijk hebben geschaamd als middenvelder Arts de riante scoringskans in blessuretijd zou hebben benut.

In niets doet Willem II namelijk meer denken aan de even frisse als frivole ploeg, die vorig seizoen in eigen huis zowel Ajax als Feyenoord voor schut zette. Zo uitbundig benadrukte Adriaanse destijds de feilen van de landskampioen dat zijn collega Leo Beenhakker geërgerd uitriep: ,,Zo is het wel genoeg Co. Moet ik nu ook nog het clublied van Willem II gaan zingen?'' Van die bravoure was bij Adriaanse gisteravond niets meer te ontdekken. Hij zweeg in de wetenschap dat Feyenoord zijn team na de afstraffing bij FC Twente een tweede afgang binnen vier dagen had bespaard.

In kleine kring beperkte Adriaanse zich tot één speldenprikje in de richting van de al evenzeer met zichzelf worstelende Rotterdammers met de sarcastische opmerking ,,dat alleen Feyenoord nog kan groeien, omdat de Kuip lang niet vol zit. Bij PSV en Ajax is het stadion wél altijd uitverkocht.'' Maar evenzeer besefte Adriaanse dat Willem II met de tweede plaats van vorig seizoen boven zijn stand had geleefd. Op basis van knap positiespel ontwierp Adriaanse toen met modale spelers gedurfde aanvalspatronen, waar hij al tijdens de martelgang in de Champions League noodgedwongen vanaf stapte.

Zelfs de rechtlijnige Adriaanse deed zijn visie geweld aan, omdat hij geen vertrouwen heeft in zijn defensie. De vacature van de naar Liverpool vertrokken Finse libero Hyppiä is in feite nooit naar behoren vervuld. Terwijl Willem II snakt naar goede verdedigers, heeft het momenteel twee keepers te veel. Na de komst van de Belgische doelman De Vlieger heeft zijn landgenoot Mampaey, die aanvankelijk de voorkeur kreeg boven reserve-doelman Van Fessem, geen toekomst meer in Tilburg. Oud-Ajacied Nelis is in de hiërarchie van Adriaanse zelfs naar de vierde plaats gezakt.

Voorlopig kent De Vlieger echter een ongelukkige start bij Willem II. Zaterdagavond werd de bij Anderlecht op het tweede plan geraakte doelman vier keer gepasseerd bij FC Twente. Gisteravond was De Vlieger ondanks enkele fraaie reflexen schuldig aan het enige doelpunt van Feyenoord. In de slotminuut van de eerste helft liet de nieuwe keeper van Willem II zich na een corner van Paauwe simpel opzij zetten door Feyenoord-verdediger Konterman waardoor Kalou vrij kon inkoppen: 1-0. ,,Een fout in de organisatie'', noemde Adriaanse de treffer van Feyenoord, die hij zijn aankoop niet wilde aanrekenen. ,,Een verdediger van ons had bij Konterman moeten staan.''

Maar voor de spelers in zijn laatste linie had Adriaanse geen goed woord over en hij refereerde daarbij vooral aan de vormcrisis van linksback Hill, die inderdaad geen vat had op Kalou. Somber stelde Adriaanse vast dat ,,je zou verwachten dat Hill groeit in zijn ontwikkeling''. Het tegendeel is dit seizoen het geval. Voor de meeste spelers van Willem II geldt dat ze hun plafond hebben bereikt. Na een langdurige blessure deelt zelfs de Marokkaanse regisseur Ramzi in de malaise. ,,Hij viel zwak in'', luidde het onbarmhartige oordeel van Adriaanse.

Zo weinig fiducie heeft de coach van Willem II momenteel in zijn elftal - waarin Galasek na zijn rode kaart tegen Twente ontbrak - dat hij de handige rommelaar Bombarda pas liet opdraven, toen Feyenoord opgelegde kansen bleef verprutsen. De kopsterke spits had toch geïsoleerd gestaan in de eerste helft. Adriaanse wist vantevoren ,,dat dit Willem II de vorm mist om Feyenoord serieus onder druk te zetten''. Vorig seizoen wist Adriaanse zijn elftal telkens van nieuwe impulsen te voorzien met wissels die een hoog rendement hadden. Ook deze ingrepen sorteerden gisteravond in De Kuip geen enkel effect.

Adriaanse leek al net zo uitgeblust als zijn onherkenbare ploeg. Formeel zal hij tijdens de winterstop overleg voeren met het bestuur van Willem II over zijn toekomst. Maar zijn keuze lijkt al lang bepaald, want hij kan niet wekelijks de gebreken van zijn elftal benadrukken. Adriaanse heeft in Tilburg echter voldoende bewezen dat hij tweedehands auto's kan laten glimmen. Hij wil nu wel eens aan een Ferrari sleutelen.