Winst Russen helpt volleyballers Nederland

De volleyballers van Rusland zijn zeker van de eindzege in het toernooi om de World Cup. Na de 3-0 zege van vanochtend op gastheer Japan kan de ploeg met nog één speelronde te gaan niet meer worden ingehaald. De Russen zijn nu ook geplaatst voor de Olympische Spelen. Dat geldt ook voor wereldkampioen Italië, dat niet lager dan de derde plaats kan eindigen. De eerste drie ploegen in Japan kwalificeren zich voor Sydney.

Olympisch titelhouder Nederland behoort in Japan niet tot de deelnemers, maar door de resultaten van de twee Europese landen mag de ploeg van bondscoach Toon Gerbrands begin volgende maand wel meedoen aan het tweede kwalificatietoernooi, in Polen. Italië en Rusland hoeven daar niet meer te verschijnen. Nederland neemt een van die plaatsen in, Bulgarije waarschijnlijk de andere. Naast deze twee ploegen doen Joegoslavië, Tsjechië, Letland en thuisland Polen mee. Alleen de winnaar van dat toernooi krijgt een olympisch startbewijs.

Daarna zijn er in juli nog drie plaatsen voor Sydney te verdelen in drie verschillende toernooien. Het is afhankelijk van de resultaten in Polen of Nederland eventueel nog een tweede kwalificatiekans zou krijgen.

Aangezien de Verenigde Staten vanmorgen verrassend met 3-1 van Zuid-Korea verloor, hoeft Italië zijn laatste wedstrijd van morgen tegen Cuba niet meer te winnen. Daar zag het wel naar uit. Italië, vooraf de grote favoriet, maakt in Japan een moeilijk toernooi door. De wereldkampioen verloor twee keer (van Rusland en de VS) en kwam, zoals vanochtend tegen Spanje (3-2, na een 2-1 achterstand), in een paar andere wedstrijden met de hakken over de sloot.

Ook Cuba presteerde de afgelopen dagen niet meer naar behoren. Die ploeg won zijn eerste zeven wedstrijden op rij, maar leed daarna drie grote nederlagen, onder meer vanochtend met 3-0 tegen Brazilië. De strijd om de derde plaats in het toernooi gaat tussen Cuba en de VS. Beide ploegen hebben voor het ingaan van de laatste speelronde drie verliespartijen. Cuba ontmoet morgen Italië, De VS speelt tegen Canada. De Amerikanen waren aanvankelijk de grote verrassing van het toernooi, dat een onvoorspelbaar verloop heeft. Aan het slot speelt de vermoeidheid hen parten en dreigt de ploeg op het laatste moment nog uit de top drie te vallen.

Rusland, dat bij het EK nog tweede werd achter Italië, toonde zich de afgelopen twee weken duidelijk de sterkste ploeg van dit moment. Het team verloor alleen verrassend van middenmoter Zuid-Korea. De meeste Russische spelers komen uit in de sterke Italiaanse competitie. Rusland is nu ook favoriet voor het olympisch goud.