Wind funest voor ijskunstwerk

Het schilderij in de tijdelijke ijsbaan op het Spuiplein in Den Haag is in de nacht van dinsdag op woensdag gesmolten. Van de ode aan de Amerikaanse schilder Jackson Pollock zijn nog slechts vlekken over. De harde wind is de voornaamste boosdoener, zei uitvoerder P. Pronk woensdag.

De wind wakkerde dinsdag aan tot kracht 8. ,,Alle buitenbanen die we om advies hebben gevraagd, sluiten al bij windkracht 5'', verklaart Pronk. Door de harde wind kreeg het opgespoten water geen kans zich aan het ijs te hechten. De regen van de afgelopen nacht heeft volgens hem niet veel schade aangericht. ,,Het is echt de wind. Vijftien graden zonder wind is beter dan 6 graden met wind.'' Het Haagse kunstenaarsechtpaar Marcello & Els bracht het schilderij maandag aan tussen twee lagen ijs. ,,We hadden dikker ijs moeten hebben toen we begonnen, dan was het wat langer bevroren gebleven'', zegt Els. Of ze volgende week opnieuw een poging wagen, is nog niet zeker. ,,Misschien moeten we dan een aquarel maken in plaats van een Pollock.'' (ANP)