Vijf debutanten in hockeyselectie

Bondscoach Maurits Hendriks heeft vijf debutanten opgenomen in de voorlopige olympische hockeyselectie: Timme Hoyng (Amsterdam), Mathijs Brouwer (Den Bosch), Taeke Taekema (HCKZ), Karel Klaver en doelman Michel van der Struijk (Hurley). De 24 man sterke groep vormt het uitgangspunt voor de definitieve selectie, die volgend jaar in Sydney de olympische titel verdedigt. Hendriks neemt in januari achttien spelers mee naar een stage in Egypte.

Opvallende afwezige is Oranje Zwart-aanvoerder Sander van Heeswijk. Na onderling overleg besloot Hendriks de middenvelder te schrappen. Van Heeswijk kwam 94 keer uit voor het Nederlands elftal.

De selectie van jeugdinternational Taekema is niet verrassend. Met twaalf treffers is de 19-jarige verdediger topscorer van HCKZ. Vorige maand maakte de oud-speler van Leiden al deel uit van de ploeg die het in het jubileumduel van de wereldhockeybond opnam tegen een wereldselectie.