Van der Ploeg wil popmuziek exporteren

Staatssecretaris Van der Ploeg (OCW) wil de export van Engelstalige Nederlandse popmuziek gaan bevorderen, ondermeer door de oprichting van een bureau dat in Duitsland, vooral in Nordrheinland-Westfalen een speciale post moet krijgen, omdat ,,een enorme markt binnen handbereik'' ligt.

Van der Ploeg schrijft dat in een adviesaanvraag aan de Raad voor Cultuur, over de normen voor subsidiëring van de popcultuur. OCW wil poppodia ondersteunen in ,,hun groeiende rol als het podium van de toekomst'' en industrie en media prikkelen om ,,zich als ondernemer meer cultureel op te stellen.''

Ook wil Van der Ploeg barrières in de ontwikkeling van jong talent wegnemen. De Raad voor Cultuur zou nog voor 10 januari daarover moeten adviseren. Van der Ploeg zegt dat de popmuziek meer dan de gesubsidieerde kunsten bestaat bij de gratie van publiek en markt ,,en dus van een terughoudende overheid.''