Tramtunnel Den Haag pas in 2004 klaar

De tramtunnel in Den Haag is naar verwachting pas in het jaar 2004 klaar. De extra kosten die moeten worden gemaakt om de lekke tunnel alsnog af te kunnen bouwen, worden geschat op een bedrag tussen de 53 en 90 miljoen gulden. Dat heeft wethouder H.J. Meijer (Verkeer, VVD) vanmorgen bekendgemaakt.

Aannemer TramKom sluit niet uit dat het jaar 2003 haalbaar is. Op basis van een nieuw rapport van Toorend & Partners wordt de tunnel onder verhoogde luchtdruk afgebouwd. Alle andere onderzochte afgraafmethodes zijn afgevallen, aldus Meijer. In de extra kosten is nog geen rekening gehouden met mogelijke claims, die grote winkelbedrijven als de HEMA en De Bijenkorf en de Haagse Tramwegmaatschappij (HTM) mogelijk zullen gaan indienen. De Bijenkorf en de HEMA lieten eerder dit jaar weten door de tunnelbouw samen 7,5 miljoen aan inkomsten te hebben gemist.

Wethouder Meijer is buitengewoon onaangenaam verrast door het rapport van Toorend & Partners. ,,Ik ervaar de conclusies als zeer teleurstellend'', zei hij vanochtend.

Wegens de late oplevering keren de trams mogelijk zelfs weer tijdelijk bovengronds terug in de Grote Marktstraat van de Hofstad. De huidige omleidingen vormen een aanslag op het openbaar vervoer. De tramtunnel had volgens de planning medio 2000 open moeten gaan. Maar de aanleg liep vorig jaar vertraging op door een groot lek onder de Kalvermarkt.

Meijer hield lange tijd vol dat de tunnel medio 2001 in gebruik zou worden genomen. Hij zet nu in op een zo snel mogelijke uitvoering van de aanleg onder verhoogde luchtdruk. De verschillende betrokken partijen praten al meer dan anderhalf jaar over een betaalbare oplossing om de tunnel af te kunnen bouwen. Wie uiteindelijk op gaat draaien voor de extra kosten is niet duidelijk. Den Haag zal binnenkort overleg voeren met Rijkswaterstaat over de aanvullnde maatregelen en de financiën. De tunnel was aanvankelijk beraamd op 282 miljoen gulden.

De oppositiepartijen in de Haagse gemeenteraad hebben uiterst teleurgesteld gereageerd op de laatste ontwikkeling. GroenLinks overweegt een onderzoek in te stellen naar de bouw van de tramtunnel.

De Stadspartij vindt dat wethouder Meijer zijn consequenties moet trekken. Volgende week woensdag vergadert de Haagse raad over de tramtunnel.