Topman van Brunel stapt plotseling op

De detacheerder Brunel waarschuwt voor een lagere winst. Oprichter en grootaandeelhouder J. Brand treedt direct af als bestuursvoorzitter, waarna een `grondige strategische herstructurering' volgt.

Dit heeft Brunel gisteren bekendgemaakt. Het is de tweede keer dit jaar dat het bedrijf zijn prognoses verlaagt. In september rekende de detacheerder op een winstgroei van 10 tot 20 procent in plaats van de eerder aangekondigde 25 procent ten opzichte van 1998. Gisteren voorspelde de beursgenoteerde detacheerder een winstdaling van 30 tot 45 procent ten opzichte van vorig jaar. De winst van Brunel bedroeg in 1998 34,7 miljoen op een omzet van 515 miljoen.

Eind oktober zag Brunel een fusie met Unique uitzendbureau afketsen. Dat kostte Brunel, evenals Unique, 6 ton. Sinds de onderhandelingen met Unique in augustus halveerde de koers van Brunel naar 10,55 euro per aandeel.

Andere tegenvallers volgden. Als oorzaken voor de verslechterde resultaten noemt directeur marketing en communicatie T. Touber van Brunel de stagnerende IT-markt onder invloed van de milleniumproblematiek, slechte resultaten bij Brunel Energy in het Verenigd Koninkrijk, de krimpende uitzendmarkt, veel niet betalende klanten en de hoge personeelsuitstroom naar klanten.

Dat laatste wil Brunel oplossen door zich hoger in de markt te plaatsen. De slecht renderende activiteiten in de uitzend- en detacheringsbranche stoot het af. In plaats daarvan wil Brunel ingenieursbureaus en softwarehuizen werven. Hierdoor kan het bedrijf zijn personeel een doorstroom naar betere banen bieden. ,,We hopen medewerkers hierdoor zeven à acht jaar, in plaats van gemiddeld twee jaar vast te kunnen houden.'' aldus Touber. Brunel zou al met enkele ingenieurs- en softwarebedrijven in gesprek zijn. Ook gaat Brunel samenwerkingsverbanden met andere partijen onderzoeken en de interne organisatie versterken. Voor deze ingrijpende maatregelen reserveert Brunel 6,5 miljoen gulden aan voorzieningen.

Oprichter J. Brand, die het bedrijf in 1997 naar de beurs bracht, wacht de herstructurering als gevolg van de slechte resultaten niet af. Met ingang van vandaag volgt een driehoofdig managementteam waarin ook Touber plaats heeft, Brand op. S. Parsser, tot vandaag financieel en operationeel directeur van Brunel, treedt als directievoorzitter op.Volgens Touber is Brand een ,,entrepeneur die wil ondernemen en nieuwe initiatieven op wil starten''. Het bedrijf gaat zich de komende jaren concentreren op de bestaande activiteiten. Brand zou na een kwart eeuw Brunel geen zin meer hebben deze veranderingen af te wachten. Wel wordt Brand volgend jaar als commissaris voorgedragen.