Studio Sport zonder bord op schoot

Voor de kabelmaat- schappijen is het een nieuwe concurrent, voor winkels op Internet wellicht een belangrijke bondgenoot. Mxstream is de naam, een nieuwe technologie in Nederland van KPN om de Internet-verbinding vliegensvlug te maken.

De technologie is razendsnel, maar de introductie in Nederland uiterst traag. Mxstream, gisteren gepresenteerd door KPN, maakt via geavanceerde software van de koperen telefoondraad een razendsnelle Internet-verbinding, maar eind volgend jaar zullen nog maar zo'n 100.000 mensen gebruik maken van de verbinding. Jammer, want voor de enthousiaste Internetter lijkt Mxstream het einde. Via een zogeheten ADSL-verbinding komen de sites bijna twintig keer sneller op het scherm dan via de traditionele telefoon. Zo snel, dat Studio Sport op zondagavond ook een uurtje later – én dan zonder het bord op schoot – via de pc bekeken kan worden. Kosten in de praktijk: circa honderd gulden per maand.

De trage invoering van ADSL is dubbel jammer omdat Nederland toch al niet vooroploopt in dit opzicht. Zelfs Deutsche Telekom en Belgacom, lange tijd lelijke eendjes onder de Europese telecomconcerns, bieden de nieuwe technologie al enige tijd aan. De prijzen die in Duitsland en België voor ADSL worden gevraagd liggen volgens analist R. van der Valk van zakenbank CSFB boven die van KPN. ,,Voorzover ik nu kan inschatten is het aanbod van KPN relatief goedkoop'', zegt hij.

De trage invoering van ADSL in Nederland is deels het gevolg van technische problemen waarmee KPN tijdens een Amsterdamse proef werd geconfronteerd. Ook de Opta, de toezichthouder van de telecombranche speelt hier volgens KPN een rol in de langdurige aanloop. De nieuwe technologie moet ook direct aan de concurrentie kunnen worden aangeboden, zodat het concern de eigen ruimte niet volledig kan benutten. Vanaf maart komend jaar wordt ADSL daadwerkelijk aan de man gebracht, waarbij de eerste maanden slechts enkele duizenden mensen in aanmerking komen, beginnend in de driehoek Amsterdam, Rotterdam, Utrecht.

Beoogd bestuursvoorzitter Paul Smits van KPN noemde de nieuwe technologie gisteren een belangrijke impuls voor e-commerce, het elektronisch zakendoen via Internet. Dus niet alleen de consument is in afwachting van Asymmetric Digital Subscriber Line, ook het bedrijfsleven kan profiteren van de ultra-snelle verbindingen. ,,Mx- stream maakt betalingen via Internet veiliger omdat iedereen zijn eigen oprit naar de snelweg krijgt, zodat de beveiliging van financiële transacties gemakkelijker wordt.'' En e-commerce kan op dit moment nog best een duwtje gebruiken, zo blijkt uit een deze week verschenen studie van ABN Amro. Particulieren schaffen dit jaar voor circa 750 miljoen gulden aan producten via Internet aan, over vijf jaar moet dat bedrag volgens de bank op 12,8 miljard gulden liggen. ,,Ik geloof dat ADSL inderdaad een belangrijke impuls kan worden. Niet eens zozeer vanwege de veiligheid van betalingen, maar veel meer door de mogelijkheid om producten driedimensionaal te laten zien'', stelt J. van de Wal van het Economisch Bureau van ABN Amro. Nu duurt het tonen van drie dimensies te lang. ,,Bij dat soort mogelijkheden, denk ook eens aan filmpjes, behoort de catalogus van Wehkamp al snel tot het verleden. Wij denken dat postorderbedrijven over drie jaar de helft van de omzet via Internet behalen.''

Ondanks de tijdrovende introductie van ADSL zien de kabelmaatschappijen de nieuwe technologie als een grote concurrent. ,,ADSL en de televisiekabel zijn voorlopig de enige twee mogelijkheden voor breedbandige toegang tot Internet'',stelt een zegsman van kabelmaatschappij Casema. Die breedbandigheid maakt het bijvoorbeeld mogelijk in een later stadium naar een tv-programma te kijken. ,,Volgens ons ga je niet met de hele familie om de personal computer zitten. Dan is het handiger om Internet via de televisie in de huiskamer binnen te krijgen, zoals bij ons de kabel het geval is.''