Selectie Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Eerste deel van een serie terugblikken op belangrijke gebeurtenissen van de afgelopen eeuw begint met de succesvolle vlucht van de gebroeders Wright in 1903 over de eerste veertig meter met een gemotoriseerd vliegtuig. Verder aandacht voor de enquête naar de voortgang van de Samen op Weg-kerken. TV.2, 17.35-18.43u.

Netwerk. Reportage over de Amerikaanse kernkoppen die nog steeds op vliegbasis Volkel liggen opgeslagen. Verder de problemen van doofblinde mensen die met deskundige begeleiding een aangenamer leven zouden kunnen leiden. Ned.1, 20.31-21.06u.

DOCUMENTAIRES

De Tijd van je Leven. Voorlichtingsfilm uit 1997 over jongeren, relaties, seksualiteit en de noodzaak van veilig vrijen. Veronica, 18,25-18.55u.

Spakenburg. Tweede deel van een serie geeft een portret van Spakenburgers die met vis en koeken op de Nederlandse markten staan. Ned.3, 20.34-21.00u.

Wij Slaven van Suriname: Anton de Kom. Documentaire over de Surinaamse verzetsstrijder Anton de Kom. Zie TV-vooraf. Ned.3, 21.00-21.52u.

Naked. Tweede aflevering in een serie over het menselijk lichaam gaat vanavond over twintigers en dertigers. Met training en diëten is het soms mogelijk het perfecte lichaam te ontwikkelen. RTL4, 22.10-22.45u.

Het derde Oog: The bunny Years. BBC-reportage volgt een aantal voormalige Playboy Bunnies die later succesvol manager, advocaat, zangeres, wetenschapper of zelfs non zijn geworden. Canvas, 22.35-0.10u.

De verpleging in. Eerste deel van een Engelse serie over leerlingverpleegkundigen. Ook wordt een beeld geschetst van de gezondheidszorg in Engeland. Ned.1, 23.24-0.13u.

. Sreda/Wednesday. Portret van zeventig inwoners van Sint-Petersburg die allen op woensdag 19 juli 1961 werden geboren. Ned.3, 0.32-2.13u.

PRAATPROGRAMMA

Het blauwe licht. RTL-nieuwslezer Jeroen Pauw en universitair docent-onderzoeker bij de vakgroep theater-, film- en televisiewetenschap Elly Konijn beoordelen een aantal televisiefragmenten. Ned.3, 19.58-20.34u.

De Jury. Gewone Nederlanders spreken zich uit over al behandelde strafzaken. In deze aflevering gaat het om een vrouw die haar ex-vriend heeft doodgeschoten. De advocaat van de echte dader voert het pleidooi. Ned.1, 21.57-22.30u.

Barend & Van Dorp. Gesprekken met de minister van Landbouw Laurens-Jan Brinkhorst en Reinildis van Ditzhuyzen, die het etiquetteboek Hoe hoort het eigenlijk? herschreef. RTL4, 22.45-23.45u.

MUZIEK

Opening Celebration of the Royal Opera House. Registratie van de gala-avond ter gelegenheid van de opening van het gerestaureerde Royal Opera House in aanwezigheid van koningin Elizabeth. Optredens van Placido Domingo en Deborah Polaski met het Royal Opera Chorus en Orchestra of the Royal Opera House o.l.v. Bernard Haitink. BBC2, 21.00-23.30u.

KUNST

Films & sterren. Uitzending staat geheel in het teken van de nieuwe James Bond-film The World is not enough met Pierce Brosnan en Denise Richards. Ook een historisch overzicht van eerdere Bond-films met Sean Connery, Roger Moore en Timothy Dalton. Veronica, 23.25-23.55u.

FILM

Low Blow (Frank Harris, 1986, VS). Inferieure actiefilm met karatesausje. Private eye Leo Fong versus religieuze sekte. RTL5, 20.30-22.05u., met reclame.

The Eiger Sanction (Clint Eastwood, 1975, VS). In vierde film die Eastwood regisseerde bepalen fotogenieke bergpanorama's de toon van spionage-avontuur waarin huurmoordenaar Eastwood, in opdracht van de CIA, deelneemt aan beklimming van Noordzijde van de Eiger. Ook met George Kennedy. Net5, 20.30-22.55u., onderbroken door reclame.

Koko Flanel (Stijn Coninx, 1990, België). In zijn tweede klucht, na Hector, maakt komiek Urbanus andermaal optimaal gebruik van de kinderlijk-onschuldige charme van de boerse underdog. Vogelkastjesverkoper maakt onverwachte entree in reclamewereld. Meer kolder dan satire. SBS6, 20.30-22.15u., onderbroken door reclame.

. Mighty Aphrodite (Woody Allen, 1995, VS). Zie Film-vooraf. Canvas, 20.55-22.35u.

The Duellists (Ridley Scott, 1977, Engeland). Joseph Conrads korte verhaal The Duel stond model voor overdadig gestileerd speelfilmdebuut van de latere regisseur van o.a. Alien en Blade Runner. Napoleontische officieren Keith Carradine en Harvey Keitel staan elkaar in eindeloze reeks duels, verspreid over vijftien jaar, naar het leven. Debuutprijs in Cannes. Net5, 22.55-0.35u.

Taxandria (Raoul Servais, 1994, België/Nederland/Duitsland/Frankrijk). Belgische animator Raoul (Harpya) Servais werkte 15 jaar aan zijn eerste `avondvullende' mengsel van animatie en `live action': een lyrisch, surrealistisch sprookje voor groot en klein over de droomwereld van vuurtorenwachter Armin Mueller-Stahl. ARD, 23.00-0.20u., nagesynchroniseerd.

The Black Rose (Henry Hathaway, 1950, VS). Avonturenfilm over de oriëntaalse reizen van een Britse edelman in de 13de-eeuw. ZDF, 1.40-3.35u., nagesynchroniseerd.

Die verpfuschte Hochzeitsnacht (Wolfgang Schleif, 1957, West-Duitsland). Op maat van Grethe Weiser gesneden klucht waarin een hysterische schoonmoeder een huwelijksnacht in het honderd laat lopen. Morgen, ZDF, 9.35-11.00u.

Arizona Bushwhackers (Lesley Selander, 1968, VS). Standaard-western met Howard Keel als Confederatie-spion annex sheriff tijdens Burgeroorlog. Ook met Yvonne De Carlo. Morgen, SBS6, 14.00-15.35u., met reclame.