Premier Italië met Venus naar Libië

De Italiaanse premier Massimo D'Alema vliegt vanmiddag naar Libië voor een officieel bezoek om de bilaterale economische banden verder te versterken en als bijdrage aan herintegratie van Libië in de internationale gemeenschap. D'Alema is de eerste Westerse regeringsleider in jaren die naar Tripoli gaat.

De bilaterale betrekkingen zijn aanzienlijk verbeterd sinds vorig jaar juli een breed akkoord werd gesloten. Toen in april van dit jaar Libië instemde met de uitlevering van twee verdachten van de Lockerbie-aanslag in 1988, werd het tweetal in een Italiaans toestel naar Nederland gevlogen, ter onderstreping van de bemiddelende rol van Italië. Rome heeft daarna bij herhaling gezegd dat de relaties met Libië na zeven jaar van VN-embargo moeten worden genormaliseerd.

Italië is de belangrijkste handelspartner van Libië, dat van 1911 tot 1943 onder Italiaans bestuur heeft gestaan. Ruim een vijfde van de Libische import komt uit Italië, en tweede vijfde van de Libische export gaat naar Italië. In totaal komt ongeveer dertig procent van de Italiaanse importen van gas en olie uit Libië. De Italiaanse staatsoliemaatschappij ENI heeft vorig jaar een miljardencontract getekend om samen met de Libiërs gas te gaan winnen en dat via een pijpleiding naar Sicilië te vervoeren.

Als symbool voor de toenadering brengt D'Alema een antiek Romeins standbeeld van Venus terug dat dateert uit de tweede eeuw na Christus. In 1940 is dat door de toenmalige Italiaanse gouverneur van Libië weggehaald uit de thermen van Leptis Magna.

De Verenigde Staten hebben gisteren een vermindering van de Libische steun voor terrorisme gesignaleerd en verwelkomd. Een Amerikaanse onderminister van Buitenlandse Zaken, Ronald Neumann, wees erop dat Libië na de uitlevering van de Lockerbie-verdachten onder andere ook een eind heeft gemaakt aan de activiteit van de Palestijnse terrorist Abu Nidal op zijn grondgebied.