Ophef om pil op Franse scholen

Het besluit afgelopen vrijdag van de Franse regering om op korte termijn de morning after-pil te verstrekken aan middelbare scholieren, heeft in Frankrijk geleid tot een hevig debat over gezinswaarden en morele verantwoordelijkheid. Door schoolverpleegsters in noodgevallen La pilule de lendemain te laten toedienen, wil de onderminister van Onderwijs Segolene Royal een halt toeroepen aan tienerzwangerschappen (10.000 per jaar) en abortussen bij meisjes onder de 18 (6.700 per jaar).

Frankrijk is het enige land ter wereld waar de morning after-pil sinds een half jaar vrij verkrijgbaar is. Voor tienermeisjes zijn overigens al sinds 1975 voorbehoedmiddelen gratis verkrijgbaar bij centra voor familieplanning zonder dat toestemming van ouders nodig is. Maar, zo zegt gynaecoloog Kauffmann vandaag in Libération, de meisjes weten dat niet want er is ,,een dramatische afwezigheid van informatie-verstrekking op middelbare scholen''.

Volgens een grote ouder-organisatie betekent de maatregel een erkenning van het falen van opvoedings- en gezondheidsautoriteiten. ,,We denken dat onderwijs de taak is van scholen, en de pil geven op school is iets anders dan onderwijs geven'', aldus de Federatie, die in de jaren tachtig ook streed tegen de reclame voor condooms in een tegen aids gerichte overheidscampagne omdat deze jongeren zou aanzetten tot een ,,vroegtijdige intensieve'' seksualiteit. De organisatie van schoolklinieken juicht het besluit juist toe omdat het een eind kan maken aan de noodsituatie waarin meisjes kunnen raken na onbeschermde seks. Het Vaticaan veroordeelde de Franse maatregel gisteren als ,,wreed en hypocriet''. (Reuters, AFP, AP)