Luinge geeft cruciale fout in topduel toe

Scheidsrechter Roelof Luinge heeft toegegeven dat hij Feyenoord zondag in het duel tegen PSV ten onrechte een strafschop heeft gegeven. De Rotterdammers wonnen met 1-0 dankzij deze door Jean-Paul van Gastel benutte strafschop. Luinge pleit voor het plaatsen van camera's tussen de doelpalen om dergelijke missers te voorkomen.

Luinge kende Feyenoord zondag een strafschop toe na een handsbal van PSV'er Nikiforov, die een rode kaart kreeg en het veld moest verlaten. ,,Aan de handsbal ging een buitenspelsituatie vooraf. Ik had daarvoor moeten fluiten'', geeft Luinge toe. De arbiter baseert zijn uitspraken op de televisiebeelden van de wedstrijd die hij na afloop heeft bekeken. ,,Van bovenaf is duidelijk te zien dat Julio Cruz buitenspel stond op het moment dat hij door Tomasson werd aangespeeld.''

Volgens Luinge had zijn grensrechter Pieterman op dat moment moeten ingrijpen. ,,Ik kon het vanuit mijn positie niet goed zien, maar mijn assistent had zeker moeten vlaggen. Ik trek als eindverantwoordelijke het boetekleed aan'', aldus de Groningse arbiter, die voorstander is van de plaatsing van camera's tussen de doelpalen.

PSV zal waarschijnlijk geen protest indienen bij de KNVB. ,,De beslissingen van een scheidsrechter zijn bindend. De drie punten zijn voor Feyenoord en dat blijft zo'', stelt woordvoerder Pedro Salazar van de club uit Eindhoven vast. Wel wil PSV de schorsing van Nikiforov aanvechten. De verdediger moet naar aanleiding van zijn rode kaart vooralsnog twee duels aan de kant blijven.

Salazar is niet gelukkig met de uitlatingen van Luinge. ,,Als hij zegt dat hij de situatie vanuit zijn positie niet kon zien, waarop baseerde hij zijn beslissing dan? Hij had direct met zijn assistent moeten overleggen. Bovendien zijn er zondag meer dingen gebeurd. Na acht minuten legde Van Gastel een doorgebroken speler neer, maar Luinge durfde zo snel na de aftrap geen rode kaart te geven. Even later gebeurde hetzelfde met Konterman. In een topduel moet een scheidsrechter topbeslissingen nemen. Luinge durfde dat afgelopen zondag duidelijk niet. Ik hoop dat hij van de situatie heeft geleerd.''

De Belangenvereniging Scheidsrechters Betaald Voetbal (BSBV) eist betere werkomstandigheden voor haar leden. Zo eist de vereniging van de KNVB een forse salarisverhoging en de instelling van een kwaliteitsgrens in plaats van een leeftijdsgrens voor arbiters. Voorzitter van de belangenvereniging Arie Treffers pleit voor een zodanige salarisverhoging, dat de scheidsrechters kunnen leven van hun sport. ,,Nu worden arbiters afgerekend op hun fouten, terwijl de bedrijfstak en de KNVB niet eens de voorwaarden hebben geschapen om ze optimaal te laten presteren. Als een arbiter een fout maakt, moet hij wel de tijd hebben om erover na te denken.'' Ook zou de BSBV graag een scheidsrechters-cao ingevoerd willen zien, om arbiters ook een pensioenregeling te bieden.

De KNVB reageerde in het actualiteitenprogramma 2Vandaag op de opmerkingen van Treffers bij monde van hoofd scheidsrechterszaken John Blankenstein. Blankenstein, zelf oud-arbiter, ziet niets in het volledig vrijmaken van het arbiterskorps. ,,Ik denk niet dat iemand beter gaat fluiten als hij de hele week over zijn prestaties nadenkt of praat.''

Op de financiële eisen van de BSBV wenste de KNVB niet in te gaan. ,,Wij houden absoluut vast aan deze eisen'', zei Treffers, die gisteren overleg had met Jan Reker, directeur van de trainersorganisatie Coaches Betaald Voetbal en Theo van Seggelen (voorzitter van de spelersvakbond VVCS). ,,We hebben afspraken gemaakt, om een verbondenheid te krijgen richting de KNVB.''