KRANTENSTRIPS

Naast zijn politieke cartoons – die driemaal de Pulitzerprijs wonnen (in 1972, 1978 en in 1985) – tekent de Amerikaan Jeff MacNelly (52) sinds 1977 ook de humoristische strip Shoe. Een verhaal dat zich afspeelt rond de Treetops Tattler Tribune, een krant met de horkerige P. Martin Shoemaker als hoofdredacteur.

Shoe wordt geassisteerd door de licht prikkelbare `prefessor' Cosmo Fishhawk, een verfomfaaide journalist en hoofdartikelenschrijver met een deskundigheid die zéér breed is, en even oppervlakkig. De prefessor is een sloddervos wiens bureau bijna bezwijkt onder de persberichten, aantekeningen, en andere papieren. Bovendien leeft hij constant op voet van oorlog met zijn computer.

Andere hoofdpersonen zijn Roz, de assertieve en door de wol geverfde eigenares van het druk bezochte eetcafé met de onbegrijpelijke menukaarten en senator Batson D. Belfry, een opportunistische `kleine krabbelaar' die lijkt op de inmiddels overleden politicus Tip O'Neill. Allemaal zijn ze met een aangename, traditionele, maar toch strikt individuele penvoering getekend als vogels. Maar het zijn vooral de botsende menselijke eigenschappen die de lezer van de onderhoudende strip vaak in lachen doen uitbarsten of minstens laten grinniken.

De strip Shoe, die dagelijks in meer dan 1.000 kranten verschijnt, biedt een breder palet dan de politieke cartoons die MacNelly produceert. ,,Het zijn ook twee heel verschillende werelden. In de actuele cartoons op de opiniepagina werk ik tegen de deadline, maar met Shoe werk ik altijd een aantal afleveringen vooruit. Daar kom ik niet onderuit, want ik wil me niet doodwerken'', aldus de tekenaar.

Shoe wordt overigens op een moderne manier geproduceerd. MacNelly stuurt aanwijzingen, vrije tekeningen en dialogen per email naar zijn assistent Cris Cassat. Die maakt alles elektronisch op maat en plaatst het in de stripkaders. Voor de belettering gebruikt hij een speciale lettersoort in het handschrift van MacNelly. Ongeveer zestig procent van de tekeningen in de strip is nieuw, de rest wordt uit een elektronische databank opgevist en hergebruikt. Cassat noemt als typisch voorbeeld de scène waarin de `prefessor' koffie drinkt aan de toog bij het café van Roz. ,,Dat heeft Jeff al duizenden malen getekend.'' Deze manier van werken heeft tot heftige discussies geleid in de vakbladen, maar MacNelly – die zich het liefst tot tekenen beperkt – zegt dat hij anders al lang met de populaire strip zou zijn gestopt.

(Tekst Dik Rondeltap. Shoe op Internet www.macnelly.com)