Koeman vol zelfvertrouwen in Gelredome

Ronald Koeman wil Vitesse de komende tweeënhalf jaar met ,,attractief en aanvallend'' spel naar de top van het Nederlandse voetbal brengen. ,,Het is voor mij een enorme uitdaging om samen met de club de stap omhoog te maken'', zei Koeman gisteren bij zijn officiële presentatie in het Gelredome van Arnhem.

De 36-jarige Koeman ondertekende gisteren een tweeënhalfjarig contract bij Vitesse dat 1 januari ingaat. De Arnhemse club kan de voormalige verdediger, die tot de zomer onder contract stond bij Barcelona, zonder afkoopsom overnemen. Ook is er volgens Koeman ,,nooit sprake van geweest'' dat in zijn contract een clausule zou worden opgenomen dat hij zou kunnen vertrekken op het moment dat Barcelona hem als hoofdtrainer wil hebben. ,,Zo zit ik niet in elkaar. Ik ga hier met volle overtuiging beginnen. Mocht Barcelona me over een jaar willen hebben dan ben en blijf ik trainer van Vitesse.''

Koeman zal op 26 januari in de thuiswedstrijd van Vitesse tegen FC Den Bosch zijn debuut op de bank maken. Tot die tijd zal de ex-international de ploeg, die tot 1 januari onder leiding staat van Edward Sturing en Jan Jongbloed, een aantal keren bekijken. Zo zag Koeman zondag zijn nieuwe ploeg voor het eerst aan het werk, tegen De Graafschap. Koeman: ,,Het is duidelijk dat het elftal nu niet in zijn beste moment zit. Ik denk dat Vitesse beter kan. Daar gaan we aan werken. Ik heb honderd procent vertrouwen in mezelf. Ik heb als voetballer aan de top gestaan en ik denk dat ik ook als trainer aan de top zal staan.''

Koeman was na zijn spelersloopbaan actief als assistent van Guus Hiddink tijdens het WK-voetbal in 1998, trainde het tweede elftal van Barcelona en was het laatste half jaar de assistent van Barcelona-trainer Louis van Gaal. Bij de KNVB volgde Koeman de verkorte trainerscursus voor oud-internationals. ,,Het moment om op eigen benen te staan is aangebroken. Ik was er aan toe. Vitesse is een club in beweging. Misschien is dit nog wel een grotere uitdaging dan om direct bij een topclub aan de slag te gaan'', zei Koeman.

Vitesse-voorzitter Karel Aalbers is ,,zeer ingenomen'' met de komst van Koeman. Aalbers vindt dat een trainer van Vitesse meer moet doen dan alleen het eerste elftal coachen. ,,Bij een topbedrijf past een topmanager. Koeman zal bijvoorbeeld ook leiding gaan geven aan de technische staf en de medische staf. En naar buiten toe zal hij activiteiten verrichten. We hebben ons uitgebreid laten inlichten over hem en we zijn er van overtuigd dat hij alle hooggespannen verwachtingen zal kunnen waarmaken. Hij heeft in het verleden al een schat aan ervaring opgedaan.''

De Vitesse-voorzitter verwacht over de verdeling van verantwoordelijkheden geen problemen met zijn nieuwe trainer. Aalbers: ,,We hebben een en ander met elkaar besproken. Ik zal me niet anders gaan gedragen dan in het verleden. Dat lijkt me duidelijk. Het is goed als de lijntjes tussen ons heel kort blijven'', zei Aalbers.

Ook Koeman ziet geen problemen in zijn relatie met Aalbers. ,,In Spanje was ik met Nuñez gewend aan een sterke voorzitter. De technische leiding is helemaal in mijn handen, maar als Aalbers na afloop de kleedkamer in wil, heb ik daar geen problemen mee.''

Koeman zal met zijn gezin in de buurt van het stadion in Arnhem gaan wonen. Komende zomer wordt in Barcelona nog wel een nieuw huis voor Koeman opgeleverd. ,,Dat huis houden we aan. We gaan zeker nog een keer terug naar Barcelona. We weten alleen niet hoe lang dat duurt.''

Volgens Edward Sturing is de spelersgroep ,,dol enthousiast'' over de komst van Koeman. Sturing: ,,Hij is net als ik een enorm voetbaldier die helemaal gek is van het spelletje. Het is fantastisch dat hij hier komt. We kunnen veel van hem leren.''

Verdediger John Veldman en Ronald Koeman voetbalden samen bij PSV en de nieuwe trainer kent middenvelder Orlando Trustfull nog uit zijn Feyenoord-tijd. Spits Pierre van Hooijdonk is de enige speler die Koeman vorig jaar als assistent-trainer op het WK in Frankrijk meemaakte.

De spelersgroep had Koeman als een van de acht mogelijke trainers genoemd. Vitesse is volgens Aalbers na het vertrek van de Portugees Jorge en de Duitser Neumann toe aan een Nederlandse trainer. Aalbers: ,,Na het halen van een topper als Van Hooijdonk hebben we nu ook een man als Koeman terug naar Nederland gehaald. Langzaam maar zeker wordt Vitesse serieuzer genomen. Koeman past goed bij de topsportcultuur die hier moet heersen.''

Koeman reageerde gisteren kort op de uitlatingen van zijn voormalig docent Ben Crum die in het weekeinde zei ,,dat een beschaafd mens als Koeman nooit kan functioneren onder een gemene en onbetrouwbare voorzitter als Aalbers''. ,,Ik kan daar niets mee'', zei Koeman. ,,Crums uitspraken hebben terecht geleid tot de maatregelen die iemand kan verwachten die zoiets zegt.'' Crum is inmiddels door de KNVB, waar hij als docent actief was, op non-actief gezet. Aalbers heeft na de uitspraken van Crum zijn ,,schouders opgehaald''.

    • Koen Greven