Koeman

Ook namens haar ambitieuze voorzitter Karel Aalbers kan ik u meedelen: het gaat goed met Vitesse. ,,Vitesse wordt steeds serieuzer genomen.''

Op de korte weg naar de persconferentie van Ronald Koeman, de nieuwe hoofdtrainer, in het Gelredome in Arnhem kwam ik al zeven bezoldigde Vitesse-employés tegen. De eerste was mijn taxichauffeur die een bijbaan had als een van de twintig gediplomeerde `bedrijfshulpverleners', een soort chef EHBO-deskundigen. De tweede was de receptioniste die mij doorverwees naar twee wat je noemt lieftallige jongedames, twee meter verderop, die mijn perskaart wilden zien. De vijfde was een portier die een deur voor mij openhield. De zesde en zevende waren twee mannen die mij zwijgend monsterden bij de ingang van de perszaal. Daar zorgden weer twee andere werknemers voor het natje en het droogje van de persmensen, en de persconferentie werd ingeleid door een persvoorlichter.

Wie het breed heeft, laat het zelden smal hangen. En zakenman Karel Aalbers heeft het nu eenmaal erg breed, zó breed dat Vitesse helemaal van hem is.

Er zat voor mij een sentimenteel kantje aan deze bijeenkomst. Het was een weerzien met Ronald Koeman na bijna dertig jaar. Toen had ik in een huiskamer in de stad Groningen een gesprek met zijn vader Martin, speler van GVAV. De deur ging open en er kwamen twee verhitte jongetjes binnen, die vroegen of ze nog een poosje buiten mochten blijven voetballen. Dat mocht, en de broertjes Erwin en Ronald verdwenen weer in de valavond.

Daar staat Ronald eigenlijk nog steeds te voetballen. Hij kan er maar geen genoeg van krijgen. Voor het geld hoeft hij het niet meer te doen, het gaat hem alleen nog om de eer. Hij was een van de grootste voetballers van zijn tijd, hij wil nu ook nog een van de grootste trainers worden. Zijn gezin was liever in Spanje gebleven, maar vaders wil was wet, net als in de goede oude tijd.

Zal het hem lukken? Ik keek na afloop van de persconferentie een collega aan en wij kwamen meteen tot dezelfde conclusie: ja, hij heeft het. Méér dan Rijkaard en Wouters. Hij is snugger, zelfbewust en beheerst. Met de pers gaat hij zonder enige krampachtigheid om, hij lijkt er zelfs een beetje van te genieten.

Je kon het zien op een heikel moment tijdens de persconferentie. Een journalist begon over de opmerking van KNVB-docent Ben Crum: ,,Een beschaafd mens als Koeman kan nooit functioneren onder een gemene en onbetrouwbare voorzitter als Aalbers.'' Aalders, die een vraag hierover toch had kunnen verwachten, begon meteen te blazen als een kat: ,,Ik dacht dat dit een serieuze persconferentie was.'' Maar Ronald wimpelde de vraag breed glimlachend en met een beleefde dooddoener af.

Als Aalders een gemeen mens is, krijgt Ronald het weliswaar nog heel moeilijk, maar waar staat dat een beschaafd mens het per definitie verliest van een gemeen mens? ,,Als je dit tekent, Ronald, dan hang je'', zei Aalbers toen hij hem het contract liet tekenen. We zullen zien.

    • Frits Abrahams