Internationaal

Na gisteren, toen in Europa de koersen per saldo daalden, maakten de beurzen vanmorgen pas op de plaats. Incidenten bepaalden de handel, zoals in Londen het analistenrapport van Deutsche Bank over British Telecom, dat volgens de Duitse bank tot 17 pond kan stijgen. BT nam daar direct een voorschot op, met een koersstijging van 5,3 procent tot 13,25 pond. Shell en Amoco boden, door de dalende olieprijs, tegenwicht, waardoor de FTSE-index maar 0,4 procent steeg tot 6622 punten.

PARIJS

Richtingloos was de handel in Parijs. Echt opvallen deed alleen STMicroelectronics, dat met 7,5 procent daalde. Het aandeel was gisteren met 9 procent opgesprongen, nadat bleek dat het werd opgenomen in de Morgan Stanley MSCI-aandelenindex voor Frankrijk. De CAC was 0,2 procent hoger op 5353 punten.

FRANKFURT

Verliezen in New York voor ict-aandelen klonken vanmorgen in Frankfurt door, waar softwarehuis SAP en Deutsche Telekom daalden. Ook mannesmann moest bijna een procent terug. BMW bleef van de zwakke euro profiteren met een koersstijging van 1,5 procent. De DAX-index was 0,1 procent hoger op 5903 punten.

TOKIO

De aandelenkoersen op de effectenbeurs van Tokio zijn vanmorgen overwegend gedaald. Het Nikkei-gemiddelde ging met 62,28 punten naar beneden tot 18.495,95. De daling van 0,3 procent was het gevolg van winstnemingen. De beleggers verzilverden vooral hun winst bij de telecomfondsen. Verder werden de exportbedrijven in de verkoop gedaan als gevolg van de hoge koers van de yen.

De beurs van Zuid-Korea was hoger. De koersen daar noteerden gemiddeld 0,25 procent hoger. In Australië was er sprake van een daling van 0,2 procent. De beurs van Hongkong was bij het eind van de handel 0,3 procent hoger.

NEW YORK

De effectenbeurs van New York slingerde gisteravond flink heen en weer. Het Dow Jones-gemiddelde begon iets lager, nam in de loop van de middag de horde van 11.000 punten om daarna weer terug te vallen tot 10.878 punten. Vergeleken met maandag betekende dat een verlies van ruim 70 punten (0,6 procent).

Winstnemingen teisterden net als maandag de technologiefondsen van de Amerikaanse schermenbeurs Nasdaq. De Nasdaq-index ging met 2,5 procent naar beneden tot 3336,20 punten. Voormalig beurslieveling Yahoo was een van de sterkere dalers onder de hightech-fondsen. Alleen American Express wist van de drie bankfondsen die de Dow rijk is, uiteindelijk nog een aardige winst (2,5 procent) bij te schrijven.