Groene stroom duurder om belasting

Groene stroom wordt duurder omdat de belasting op gewone stroom omhoog gaat. Energiebedrijven als Nuon en Eneco overwegen de prijs te verhogen, nu het door de Regulerende Energie Belasting (REB) in sommige gevallen goedkoper wordt groene stroom te kopen. ,,We gaan nu langzaam naar een situatie dat het een normale markt wordt. Op vele soorten groene stroom geven de bedrijven eigenlijk nog subsidie. Dat kan nu minder worden'', stelt A. Goedmakers, directeur duurzame energie van Nuon.

Consumenten betalen nu voor hun groene energie gemiddeld 7 tot 8 cent bovenop de stroomprijs. Energiebedrijven betalen met die opslag investeringen voor nieuwe duurzame productie. Begin volgend jaar gaat de ecotax op gewone stroom met 9,64 cent per kilowattuur omhoog. Bij een verbruik van 3.000 kilowattuur zijn huishoudens dan goedkoper uit met groene stroom. Een gemiddeld huishouden verbruikt jaarlijks 3.500 kilowatt uur. (ANP)