Europese defensie weer stap dichterbij

De leiders van Frankrijk en Duitsland, president Jacques Chirac, premier Lionel Jospin en bondskanselier Gerhard Schröder, hebben gisteren in Parijs hun zegen gegeven aan een Brits plan voor een Europese strijdmacht die moet kunnen interveniëren in conflicten zoals in Kosovo.

Hiermee is de weg vrij gemaakt voor de Europese regeringsleiders, die eind volgende week in Helsinki bijeenkomen, om concrete stappen te zetten in de richting van een Europese defensie. Het Britse voorstel, inmiddels ook overgenomen door het Finse voorzitterschap van de Europese Unie, voorziet in een interventiemacht van tussen de 50.000 en 60.000 militairen die enkele jaren ter plekke moet kunnen blijven.

Het plan kwam vorige week ook al aan de orde tijdens een Brits-Franse top in Parijs van Chirac en Jospin met de Britse premier Tony Blair. Net als toen, beklemtoonden ook gisteren weer alle betrokken dat de plannen met de Europese defensie niet bedoeld zijn om de band met de Verenigde Staten via de NAVO te verzwakken. ,,In de trans-atlantische relatie hebben we niet te veel Amerika; we hebben wel te weinig Europa'', zei de meegereisde Duitse minister van Defensie Rudolf Scharping. De Europese interventiemacht zou alleen kunnen optreden na instemming van de NAVO.

Met name van Amerikaanse zijde worden de Europese plannen met wantrouwen en ook scepsis bekeken. Zo trekken de Amerikanen de bereidheid van met name Fransen en Duitsers in twijfel om meer geld uit te trekken voor hun defensie, nodig voor realisatie van de Europese plannen. Vanmorgen nog leverde de Amerikaanse minister van Defensie William Cohen, op bezoek in Hamburg bij de top van de Duitse krijgsmacht, scherpe kritiek op voornemens van de rood-groene coalitie in Duitsland om juist verder te bezuinigen op de defensie-uitgaven.

De Franse en Duitse leiders spraken gisteren verder af om meer te gaan samenwerken op het gebied van militaire spionage. Ze tekenden een overeenkomst die het voor Duitsland mogelijk maakt om ruimte te huren in een nieuwe generatie Franse spionage-satellieten (Syracuse III) die in 2003 zal worden gelanceerd. Eerder nog braken Frankrijk en Duitsland de gezamelijke bouw van een spionagesatelliet juist af.

Schröder en Chirac spraken verder af binnenkort gezamenlijk een bezoek te brengen aan enkele Afrikaanse landen. (AP, Reuters)