Elsevier blijft in herstel op stil Damrak

Op een richtingloze beurs viel vanmorgen het herstel van Reed Elsevier op. Beleggers blijven het aandeel opstuwen in de verwachting dat het fonds volgende week donderdag een nieuwe strategie openbaart.

Reed Elsevier was vanmorgen 2,7 procent hoger op 10,04 euro, na gisteren al met 4,2 procent te zijn gestegen. Beleggers hebben hun hoop gevestigd op het jaarlijkse trading statement van de uitgever waarin de nieuwe topman Davis zijn strategie uit de doeken zal doen.

Hoewel niet overal op de beurs werd geloofd dat er positieve verrassingen uit de bus zullen komen, had het vooruitzicht vanmorgen een positief effect op het aandeel Reed Elsevier, dat vorige week nog bijna tien procent lager noteerde. VNU en Wolters Kluwer konden niet profiteren van de koersstijging van hun concurrent.

De AEX-index zelf vertoonde het zelfde richtingloze gedrag als de andere beurzen in Europa. Daar werden, na aanvankelijk lagere openingen in navolging van Wall Street, toch kleine winsten geboekt. Rond het middaguur noteerde de index 0,55 punten (0,1 procent) hoger op 602,66 punten. Daarmee werd een slechte opening, waarbij de AEX-index onder de 600 punten terecht kwam, ongedaan gemaakt.

Bij de hoofdfondsen won Philips terrein. Het elektronicaconcern maakte gisteren een belangrijke investering in de chipfabriek bekend. De halfgeleiders zijn een belangrijke winstmaker van Philips. De aandelen pakten anderhalve euro op 122,35.

Beleggers reageerden minder op KPN-nieuws. Het bedrijf presenteerde dinsdag plannen voor snel Internet. Ook kreeg KPN toestemming van toezichthouder Opta om de concurrenten hogere interconnectietarieven in rekening te brengen. Vorige week nog werd een soortgelijke aankondiging van France Telecom met flinke koersstijgingen in Parijs onthaald. Vanmorgen liet KPN echter 30 eurocent liggen op 55 euro.

Detacheerder Brunel kreeg op de lokale markt een afstraffing. Het uitzendbedrijf gaf gisteren nabeurs voor de tweede keer dit jaar een winstwaarschuwing af. Beleggers straften dat af met een verlies van meer dan 10 procent. Het fonds verloor 1,25 euro op 9,30.

ICT-bedrijf Landis dat dankzij een overname van een branchegenoot een hoger winst verwacht dan eerder was aangenomen, pakte 15 eurocent op 30,15. Een week geleden noteerde het fonds nog 27,95 euro.

Onder de financiële waarden lieten zowel ABN Amro, Aegon als Fortis vanmorgen een koersdaling zien, zij het dat de schade beperkt bleef. ING was juist 1,1 procent hoger op 56,48 euro.

Op de valutamarkt keerde de rust rond de euro weer wat terug. Handelaren wachten op de bijeenkomst van het bestuur van de Europese Centrale Bank, en uitspraken van Duisenberg tijdens de persconferentie die daar op volgt. De euro noteerde rond de 1,01 dollar, en kwam vanmorgen bijna niet van zijn plaats.