`Diplomate van VS spioneerde'

De Russische geheime dienst, de FSB, heeft naar eigen zeggen een Amerikaanse diplomate in Moskou op heterdaad betrapt bij spionagewerk. De diplomate is ondervraagd en vervolgens overgedragen aan de Amerikaanse ambassade.

Volgens de FSB is Cheri Leberknight, tweede secretaris van de politieke afdeling van de Amerikaanse ambassade in Moskou, een agente van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA. Bij haar aanhouding was ze volgens de FSB bezig ,,documenten met een militair-strategisch karakter'' te bemachtigen. Daarbij zou het om staatsgeheimen zijn gegaan.

In de Verenigde Staten werd in oktober een marine-officier, werkzaam bij de coderingsafdeling van de marine, aangehouden wegens het doorgeven van geheime gegevens naar Rusland. Dat de aanhouding van Leberknight een vergelding is voor die arrestatie, werd gisteren van Russische zijde fel tegengesproken. ,,Dit is geen reactie. Dat concept komt uit het woordenboek van de Koude Oorlog, toen het principe van wederkerigheid werd toegepast'', aldus de FSB-woordvoerder. Het was ,,toeval'' dat de Amerikanen de aanhouding van de officier meldden op dezelfde dag – maandag – waarop Leberknight werd betrapt.

In Washington is niet officieel gereageerd op de aanhouding van Leberknight. (Reuters, AP, AFP)