Deventer hennep in 53 schuren, kelders en zolders

Bij huiszoekingen in 86 woningen in verschillende wijken in Deventer heeft de politie gisteren in 53 schuren, kelders en op zolders hennepplantages aangetroffen, in omvang variërend van vijftig tot vijfhonderdvijftig planten. In totaal werden bij de actie tienduizend wietplanten aangetroffen. Tegen 29 personen is proces-verbaal opgemaakt, zij zullen tijdens een `monsterproces' op 21 februari voor de rechtbank verschijnen.

Volgens een woordvoerder van de politie waren er concrete aanwijzingen dat in de bewuste woonhuizen illegale hennep werd geteeld. ,,Al langer waren er klachten over vocht, stroomuitval en stankoverlast.'' Bij de actie, die van tien uur 's ochtends tot zes uur 's middags duurde, waren tweehonderddertig functionarissen betrokken, onder wie ook hondenbegeleiders en medewerkers van het energiebedrijf Edon. Ook werd een helikopter ingezet. Alle planten en stekjes zijn met vrachtwagens afgevoerd en vernietigd.

In 35 gevallen bleek de stroom voor de groeilampen illegaal afgetapt. Door het illegaal aftappen van stroom om de hennepplanten te voorzien van warmte en licht, onstaat volgens de politie brandgevaar. Van twee recente gevallen van brand in Deventer wordt vermoed dat die werden veroorzaakt door ondeugdelijke, zelfgebouwde elektriciteitsinstallaties.