Deal Aegon in VS over joodse claims

Verzekeraar Aegon heeft een overeenkomst gesloten met de Californische autoriteiten over de afwikkeling van de polissen van de slachtoffers van de holocaust. Dit heeft het California Department of Insurance (CDI) gisteren bekend gemaakt.

Californië, waar volgend jaar april een speciale wet van kracht wordt om de afwikkeling van joodse verzekeringsclaims af te dwingen, beschouwt de overeenkomst met Aegon als een doorbraak. ,,Het is de allereerste overeenkomst in de Verenigde Staten waarin het recht op uitbetaling van verzekeringen voor overlevenden of erfgenamen duidelijk wordt geregeld'', zei voorzitter Quackenbusch van de Californische toezichthouder op de verzekeringswereld.

Aegon heeft toegezegd de namenlijsten te geven van huidige en vroegere bedrijven in het concern en alle beschikbare informatie over oorlogspolissen te zullen overhandigen. De verzekeraar belooft alle gerechtvaardige claims onmiddellijk te zullen uitbetalen. Voor Californische overlevenden van de holocaust stelt Aegon een humanitair fonds in met 1,2 miljoen dollar.

In Nederland hebben de verzekeraars recentelijk een regeling met de joodse gemeenschap getroffen, waarbij 50 miljoen gulden geschikbaar is gesteld. Aegon neemt van dat bedrag een kwart voor zijn rekening en heeft de afgfelopen drie jaar al verschillende malen uitgekeerd op een oorlogspolis. ,,Deze overeenkomst is voor ons een erkenning dat we goed bezig zijn'', zei een Aegon-woordvoerder vanmorgen.

De overeenkomst met de CDI staat in principe los van de boycot, waarmee het Joods Wereld Congres (C) heeft gedreigd. Het C eist dat Aegon zonder meer toetreedt tot de commissie-Eagleberger, die onderzoek doet naar nooit uitgekeerde tegoeden van joodse oorlogsslachtoffers. Aegon wil dat alleen doen als wordt erkend dat de verzekeraar claims heeft uitbetaald, geen informatie heeft achtergehouden en een andere positie heeft dan de Italiaanse en Duitse verzekeraars in de commissie. Eagleberger en het C eisen onder meer een lijst van namen van alle joodse polishouders voor en tijdens de oorlog. Verzekeraar Aegon zegt die lijst onmogelijk te kunnen geven omdat de archieven grotendeels zijn vernietigd en er nooit onderscheid is gemaakt tussen joden en niet-joden.