Beroep Europees Hof op Turkije

Het Europese Hof voor de Rechten van de Mens heeft gisteren een formeel beroep op Turkije gedaan om het doodvonnis tegen de Koerdische leider Abdullah Öcalan niet te voltrekken tot het Hof zelf zich over de zaak heeft gebogen. Öcalans advocaten hebben het Hof gevraagd uit te spreken dat de Europese Conventie voor de Rechten van de Mens het recht op leven van hun cliënt garandeert. De Turkse autoriteiten hadden al diverse malen aangegeven een dergelijk verzoek van het Europese Hof te zullen respecteren. ,,Een dergelijk verzoek negeren is wel het laatste waaraan men kan denken'', aldus een hoge Turkse diplomaat gisteren. Öcalan, leider van de Koerdische Arbeiderspartij (PKK), werd eerder dit jaar ter dood veroordeeld wegens verraad. Het doodvonnis werd vorige week in hoger beroep bevestigd, waarna het Turkse parlement zich er nog over moet uitspreken. In Turkije is sinds 1984 geen doodvonnis meer voltrokken. (AFP, Reuters)