Autoloze dag schaadt omzet niet

De ondernemers in de binnenstad van Amsterdam hebben tijdens de autoloze zondag op 19 september nauwelijks met omzetdaling te maken gehad. Dat blijkt uit een onderzoek dat is gedaan in opdracht van de gemeente Amsterdam.

De omzetdaling bedroeg slechts een half procent. Ondernemers waren vooraf fel tegen een autoloze zondag, omdat ze vreesden grote schade te lijden. ,,Het valt inderdaad mee'', zegt voorzitter W. van der Kolk van de Vereniging Amsterdam City. Maar Van der Kolk zet vraagtekens bij de cijfers, omdat alle ondervraagde ondernemers even zwaar zijn gewogen bij de schatting van de omzetdaling. ,,Een coffeeshop weegt even zwaar als de Bijenkorf.'' Een meerderheid van 55 procent van de ondernemers zegt wel dat in de toekomst vaker een autoloze zondag kan worden gehouden.

In het algemeen is de autoloze zondag, die de gemeente een miljoen gulden aan onder meer communicatie en extra openbaar vervoer heeft gekost, als positief ervaren: 79 procent van de bezoekers en 61 procent van de bewoners waren tevreden. Wel wordt de manier waarop de dag in Amsterdam was georganiseerd als negatief beoordeeld. De gemeente bedacht uit vrees voor schadeclaims een constructie waarbij via het verlenen van vergunningen voor evenementen auto's uit de binnenstad konden worden geweerd. Sommige evenementen, zoals salsadansdemonstraties, kinderspelletjes en spijkerbroekhangen, werden als ,,Amsterdam onwaardig'' betiteld.

Wethouder Köhler (GroenLinks) zal begin volgend jaar een voorstel doen voor een vervolg op de eerste autoloze zondag.