Actie Zweedse kranten tegen neonazisme

Vier grote Zweedse kranten hebben gisteren in een gezamenlijk bericht de strijd aangebonden tegen groeiend neonazisme en geweld door motorbendes in Zweden. De Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet, Expressen en Aftonbladet schrijven in het artikel, dat is ondertekend door de vier hoofdredacteuren, dat de georganiseerde misdaad een bedreiging vormt voor de Zweedse rechtsstaat. Bij het artikel zijn foto's gepubliceerd van 61 mannen en een vrouw, in leeftijd variërend van 19 tot 34 jaar, die verdacht worden van lidmaatschap van neonazistische organisaties of criminele motorbendes.

Volgens de hoofdredacteuren gebeurt het steeds vaker dat politici, agenten en officieren van justitie die optreden tegen neonazi's bedreigd worden. In het recente verleden zijn verschillende aanslagen gepleegd.

,,Nazistische groepen, motorbendes en andere criminele organisaties tasten de fundamenten van de democratie aan'', schrijven de hoofdredacteuren. ,,Het gevaar bestaat dat het debat hierover wordt gesmoord en de vervolging van anti-democratische krachten wordt gestaakt.''

De actie van de vier kranten, die elkaar gewoonlijk beconcurreren, is niet onomstreden. De ombudsman voor de journalistiek vraagt zich af of de publicatie van enkele van de 62 foto's – van degenen die kleine vergrijpen hebben gepleegd – wel verstandig was. Maar hij had geen kritiek op de berichtgeving als geheel. Het publiceren van foto's van verdachten is in Zweden toegestaan. Premier Göran Persson juichte de actie toe. Volgens hem was het artikel een bewijs dat Zweden nooit zal toestaan dat ,,nazisme of andere bedreigingen van de democratie voet aan de grond krijgen in het land''. (AP, Reuters)