Zalm prijst Griekse begrotingsprestatie

De ministers van Financiën van de Europese Unie hebben gisteren tijdens een bijeenkomst in Brussel erkend dat Griekenland niet langer een buitensporig begrotingstekort heeft. Volgens minister Zalm heeft het land een prestatie van formaat geleverd. De Grieken hebben hun tekort in korte tijd teruggebracht van 13,8 naar 2,5 procent. ,,Daar ben ik een amateur bij'', aldus Zalm.

De opstelling van de EU-ministers, die in lijn is met die van de Europese Commissie, betekent dat Griekenland een belangrijke horde heeft genomen om in 2002 de euro te kunnen invoeren. Voorwaarde daarvoor is dat het financieringstekort onder de 3 procent moet liggen. Op dit moment zijn er elf EU-lidstaten die de euro hanteren. Het Verenigd Koninkrijk, Zweden en Denemarken voldoen wel aan de voorwaarden, maar weigeren vooralsnog. Griekenland haalde tot dusver de toelatingseisen niet. (ANP)