VVD sluit deel website na racisme

De VVD zal op aanraden van het Meldpunt Discriminatie Internet (MDI) het interactieve gedeelte van haar website sluiten. Sinds enkele weken staan daar regelmatig discriminerende en beledigende inzendingen van bezoekers. De VVD is niet meer in staat de ongeveer tien inzendingen per dag tegen te houden.

De teksten in het discussiegedeelte van de VVD-website variëren van ,,De apartheid moet ingevoerd in Nederland'' tot ,,Als men het verminken van de (uitwendige) geslachtsdelen van jonge meisjes uit kultuurverrijkende achterstandsgroepen nu combineerd met het ontvangen van materialistische gadgets als GSM's, een rijbewijs, sierraden en leugens uit de vrijgevige handen van Sinterklaas (die ook een jurk draagt), dan zal dat ongetwijfeld tot een beter begrip leiden tussen de verschillende kulturen die men in Nederland kan vinden'' en beledigende opmerkingen.

VVD-woordvoerder P. Ginjaar: ,,We willen graag bijdragen aan de politieke discussie in Nederland, maar dit kunnen wij niet tolereren.'' Zij zegt dat de VVD in het verleden ,,slechts één à twee racistische bijdragen'' via de site ontving, maar dat dit aantal zonder duidelijk aanwijsbare reden de laatste maand aanzienlijk is toegenomen. Inzendingen van bezoekers worden rechtstreeks op de site gepubliceerd. Tot nu toe verwijderde de partij discriminerende teksten, maar de situatie loopt volgens hen nu uit de hand. Uiterlijk morgen zal de VVD het forumgedeelte van haar site sluiten.

Ook andere politieke partijen en kranten zeggen last te hebben van bezoekers die zich racistisch uitlaten in discussiefora. Het MDI heeft de afgelopen maanden rond de 160 meldingen van racisme op Nederlandse sites gekregen. R. Eissens van het MDI heeft het idee dat de laatste weken ,,een vaste kern mensen van site naar site migreert'' en zo discussiegroepen ,,kapot maakt''. Het MDI zal aangifte doen tegen deze vaste kern Internetgebruikers.