Vreemdelingen 2

Helaas is het ook Maarten Huygen (NRC Handelsblad, 13 november) niet gegeven om Manja Ressler (10 en 18 november) van de moral high ground een zachte landing met beide voetjes op de vloer te laten maken; wereldverbeteraars die hun superieure inzichten niet door feiten laten versjteren zijn kennelijk onuitroeibaar. Zo'n eerste stukje uit de oude doos met oproepen op schrille toon tot `waakzaamheid', ach vooruit, maar in tweede instantie komt het schuim op de kaken en gaat de trukendoos met agitprop wagenwijd open: verwijt je opponenten wat je zelf doet, namelijk slecht lezen; zijn de feiten niet te weerleggen, plaats de boodschapper in het gelid met foute types die ooit iets soortgelijks te berde hebben gebracht en insinueer dezelfde intenties.

Speciaal voor Ressler die zo graag college geeft over historische parallellen, dringt zich onweerstaanbaar de discussie uit de jaren zeventig op over misbruik van sociale voorzieningen met een vergelijkbare aanzuigende werking, waarbij degenen die niet krities maar kritisch waren op vergelijkbare wijze werden weggezet. Ik vrees dat ook hierbij, als ook de morele editie het licht ziet, we weer vele jaren verder en vele miljarden armer zullen zijn. Het is voor dergelijke hogepriesters van de tolerantie wellicht te voor de hand liggend om aannemelijk te kunnen zijn, dat het geredde vege lijf niet kieskeurig is over zijn toevluchtsoord.