Vredestein kiest voor lagelonenland

Vredestein Fietsbanden gaat de productie verplaatsen naar een lagelonenland. De vestiging in Doetinchem wordt over twee jaar gesloten, waardoor 125 banen komen te vervallen. Dat heeft het bedrijf gisteren bekendgemaakt.

Volgens directeur M. Struijs is het niet mogelijk nog rendabel fietsbanden te maken in Nederland. ,,De kosten zijn te hoog. We hebben er alles aan gedaan, maar dit is de enige manier om het bedrijf renderend te houden.''

Vredestein maakt drie à vier miljoen buitenbanden per jaar en een vergelijkbaar aantal binnenbanden. Die worden zowel in Nederland als in het buitenland verkocht. Vredestein Fietsbanden maakt deel uit van het Vredesteinconcern, dat vooral autobanden maakt.

De afgelopen jaren heeft Vredestein de productie van fietsbanden verschillende keren ingrijpend gereorganiseerd. Daarbij is onder meer het personeelsbestand fors ingekrompen. In de jaren zestig werkten er nog meer dan 1.200 mensen, in de jaren zeventig 1.000, in de jaren tachtig minder dan 500 en nu nog een kleine tweehonderd. Anderhalf jaar geleden besloot Vredestein de goedkope fietsbanden in een lagelonenland te laten maken. In Doetinchem werden vanaf dat moment alleen nog hoogwaardige fietsbanden geproduceerd. Die strategie, heeft ,,niet gewerkt'', aldus Struijs. ,,We kunnen ons niet op een goede manier in het topsegment handhaven.''

Toen de laatste halfjaarcijfers opnieuw negatief waren, besloot de directie tot een nieuwe studie naar de toekomst van het bedrijf. Struijs: ,,Daaruit kwam naar voren dat we het best de productie in zijn geheel naar het buitenland kunnen verplaatsen.'' De goedkopere banden worden in India gemaakt. Struijs kan niet zeggen of de productie van dure banden ook naar India gaan. ,,We gaan op zoek naar een goede partner.'' Vredestein zal de banden onder eigen naam blijven maken. Struijs: ,,We worden niet een soort handelsfirma.''

Personeel, ondernemingsraad en vakbonden zijn inmiddels ingelicht. De bonden tonen zich ,,geschokt'' en noemen het besluit ,,volledig onverwacht''. FNV Bondgenoten heeft al laten weten gedwongen ontslagen onacceptabel te vinden en zal de bandenfabriek ,,doorlichten'' op zoek naar een alternatief.

Struijs voorziet geen gedwongen ontslag. ,,Het duurt nog twee jaar voor het besluit daadwerkelijk wordt uitgevoerd. Ik verwacht dat we voor iedereen voor die tijd een andere, passende functie hebben gevonden. Bij Vredestein zelf of bij een ander bedrijf in de regio.''

Vredestein Fietsbanden handhaaft marketing, verkoop en productontwikkeling in Doetinchem. Daar werken ongeveer zestig mensen. ,,Ik denk'', zegt Struijs gelaten, ,,dat er over twee jaar in heel West-Europa geen fietsbandenfabriek meer over is.''