Vliegasverwerker Vasim gaat sluiten

Vliegasverwerkend bedrijf Vasim in Nijmegen gaat per 1 april dicht. Dat hebben de energieproducenten EPON, UNA, EPZ en NZH – aandeelhouders van Vasim – gisteren besloten. Het bedrijf kan de hoge investeringen voor milieumaatregelen niet meer opbrengen, aldus directeur H. Voortman. Bij het bedrijf werken ongeveer honderd mensen. Vasim verwerkt als enige fabriek in Nederland de restproducten van kolengestookte centrales. Van het vliegas maakt Vasim lytagkorrels. Die worden onder andere gebruikt als kunstgrind en voor verharding van straten. Vasim voert al tien jaar strijd met omwonenden en de provincie Gelderland over de opslag van vliegas op het terrein. Volgens de omwonenden veroorzaakt het rondwaaiende stof kanker. Uit onderzoek is gebleken dat in Nijmegen-West en Weurt meer kanker voorkomt dan normaal, maar er is geen relatie met het bedrijf gevonden. (ANP)