Vijanden samen in kabinet Ulster

De Noord-Ierse partijen hebben gisteren de twaalf leden van de ministerraad gekozen die het dagelijks bestuur van de semi-autonome provincie zal vormen zodra Londen deze week een reeks bevoegdheden aan Belfast overdraagt.

In de `coalitieregering' van protestanten en katholieken onder leiding van `premier' David Trimble zitten oude vijanden tegenover elkaar. Op de publieke tribune werd gesist toen Gerry Adams, leider van het republikeinse Sinn Féin, zijn tweede man, Martin McGuinness, aanwees als minister voor Onderwijs.

McGuinness (49) is twee keer veroordeeld wegens lidmaatschap van het verboden Ierse Republikeinse Leger (IRA) en zou nog steeds deel uitmaken van de zogeheten army council, het bestuur van de IRA. McGuinness, die na zijn vijftiende niet meer naar school is geweest, wordt verantwoordelijk voor lager en middelbaar onderwijs. Hij zei ,,erg trots en vereerd'' te zijn met zijn benoeming. ,,Ik heb de afgelopen dertig jaar de politieke opvoeding van een heel leven gekregen'', aldus McGuinness.

Nigel Dodds, die namens de radicaal-unionistische Democratic Unionist Party (DUP) van dominee Ian Paisley minister voor Sociale Ontwikkeling wordt, sprak van ,,een schaduw over de zogenaamde nieuwe dageraad in Noord-Ierland'', nu de ,,voormalige stafchef van de IRA verantwoordelijk wordt voor het onderwijs van onze kinderen''. Dodds overleefde als burgemeester van Belfast in 1996 een IRA-aanslag, toen hij zijn kind in het ziekenhuis bezocht.

De grootste protestantse partij, de Ulster Unionist Party (UUP) van David Trimble, levert drie ministers plus de premier. De gematigd-nationalistische SDLP levert eveneens drie ministers plus vice-premier Seamus Mallon, die na eerder ontslag genomen te hebben gisteren terugkeerde. De DUP en Sinn Féin hebben elk twee ministers.

Trimble benoemde onverwachts niet zijn tweede man, de radicale John Taylor, maar Sir Reg Empey als minister van Handel. Empey, eveneens een oud-burgemeester van Belfast, voerde tijdens de laatste ronde onderhandelingen namens de UUP het woord.