Verbijstering over geweld in Kosovo

De vredesmacht KFOR heeft met afgrijzen gereageerd op een lynchpartij in Priština, gisteren na middernacht. Daarbij werd een bejaarde Serviër vermoord en werden twee vrouwen zwaar mishandeld, terwijl een menigte Kosovaren toekeek.

Het geweld vormde een macaber sluitstuk van `Vlaggendag', waarop de Kosovo-Albanezen de opstand tegen de Turken in de 15de eeuw en de uitroeping van de Albanese onafhankelijkheid in 1912 herdenken. Ze deden dat zondag met een luidruchtig straatfeest. Na middernacht liep een auto van een 62-jarige Serviër, zijn vrouw en zijn schoonmoeder in het centrum van Priština vast in de menigte. Een groep Kosovaren sleurde de drie uit de auto, mishandelde hen ernstig en stak de auto in brand. Honderden mensen keken toe zonder in te grijpen. Een menigte van tweeduizend Albanezen hinderde soldaten van de vredesmacht KFOR, die de Serviërs wilden ontzetten. De Servische man werd uiteindelijk doodgeschoten. De twee vrouwen werden ernstig gewond; beiden liepen een schedelbasisfractuur en hersenletsel op.

KFOR-commandant Klaus Reinhardt zei gisteren ,,met afgrijzen'' vervuld te zijn over het incident, temeer omdat zoveel mensen toekeken zonder in te grijpen en omdat nog niemand gehoor heeft gegeven aan de KFOR-oproep, zich als getuige te melden. ,,Dit illustreert een principeel gebrek aan menselijkheid bij de mensen op straat en een hoge mate van intolerantie aan de kant van de aanvallers en toeschouwers'', aldus de Duitse bevelhebber van de vredesmacht. De chef van het VN-bestuur UNMIK, Bernard Kouchner, sprak van ,,een laffe aanval op onschuldige burgers''.

Dat zich geen getuigen melden wijten waarnemers aan de onder Albanezen diepgewortelde ,,cultuur van stilte'' die zich doet gelden als het gaat om medewerking met het openbaar gezag. Een lid van de VN-politie zei: ,,De politie hier is zo succesvol als de samenleving haar toestaat. En op dit moment mogen we niet erg succesvol zijn.'' Leiders van de Albanese gemeenschap zeiden dat de traditionele cultuur van wantrouwen onder Albanezen tegen elk gezag tijdens de Servische repressie nog krachtiger is geworden. Bovendien is sprake van druk op de Albanezen om buitenlanders geen deel te laten hebben aan zaken die geacht worden alleen Albanezen aan te gaan. (Reuters, AP, AFP)