`Time-out gewenst'

Sven-Goran Eriksson, coach van de Italiaanse voetbalclub Lazio Roma, heeft in de nieuwsbrief van de Europese voetbalunie (UEFA) een pleidooi gehouden voor de invoering van een tussenstop in het topvoetbal. ,,Ik denk aan één minuut instructiepauze halverwege de beide helften'', schrijft de Zweedse trainer. ,,De time-out is in basketbal een uitstekend instrument voor communicatie met de spelers gebleken.''

Eriksson zou ook graag extra officials betrekken bij internationale krachtmetingen op het voetbalveld. ,,Topwedstrijden worden meestal met één doelpunt verschil beslist. Arbitrale beslissingen zijn daarom erg belangrijk. Op het middenveld is een overtreding niet beslissend. In het strafschopgebied werkt een beslissing daarentegen door in de uitslag'', meent Eriksson. ,,Voetbal kan het stellen met één scheidsrechter en twee grensrechters. Daarnaast zijn extra officials nodig naast de doelen. Zij moeten vaststellen of de bal over de lijn is of niet. Daarnaast kunnen ze de scheidsrechter assisteren bij incidenten in het strafschopgebied.''

De trainer-coach van Lazio Roma, een van de tegenstanders van Feyenoord in de tweede ronde van de Champions League, meldt tenslotte dat de UEFA zich moet buigen over het wedstrijdschema van clubs en nationale teams. ,,De voetbalkalender wordt over het algemeen als krankzinning gezien en ervaren. Ik heb een selectie van 25 spelers, maar soms kan ik met niet meer dan negen voetballers werken'', klaagt Eriksson. ,,Drie van mijn spelers moeten interlands spelen in Zuid-Amerika. Zij komen pas één of twee dagen voor een wedstrijd van Lazio terug. Daarmee is mijn werkschema totaal ontregelt.''