Sofia belooft EU sluiting kerncentrale

Bulgarije heeft gisteren beloofd de omstreden kerncentrale van Kozlodoej vervroegd te sluiten; daarmee voldoet het aan een voorwaarde van de Europese Unie om in aanmerking te komen voor toetredingsbesprekingen.

Het akkoord werd gisteren bekendgemaakt door Eurocommissaris Günter Verheugen en premier Ivan Kostov. Volgens Verheugen is overeenstemming bereikt over de sluiting van de vier oudste reactors van Kozlodoej en over een financieel pakket van hulp van de EU.

De centrale van Kozlodoej telt zes reactoren van Sovjet-makelij. De oudste twee zijn volgens de EU de meest onveilige. Zij zullen voor 2003 worden gesloten. Twee andere reactoren worden gesloten tussen 2008 en 2010. De twee resterende zijn de minst onveilige; zij zullen worden gemoderniseerd, maar hoeven niet te worden gesloten. Aanvankelijk zouden de onveilige reactoren worden gesloten tussen 2004 en 2012.

In ruil ontvangt Bulgarije voor 2006 tweehonderd miljoen euro om de kosten van de sluiting te financieren, en een lening van 250 miljoen euro voor de modernisering van de twee reactoren die mogen blijven functioneren.

Bulgarije heeft zich heftig verzet tegen de pogingen van de EU, Kozlodoej te sluiten. Het land is voor 45 procent van zijn energiebehoefte afhankelijk van de kerncentrale. Begin dit jaar veroordeelde Kostov de druk van de EU nog als ,,een zinloos Diktat''. Hij verweet de EU geen rekening te houden met de sociale, economische en financiële consequenties van de sluiting van Kozlodoej. Bulgarije reageerde ook gepikeerd toen de EU de sluiting van Kozlodoej tot voorwaarde maakte voor het begin van onderhandelingen over toetreding.

Verheugen zei dat Bulgarije volgende maand door de EU zal worden uitgenodigd tot onderhandelingen over toetreding. Niet alleen de houding van Bulgarije over de centrale van Kozlodoej, maar ook de Bulgaarse opstelling in de Kosovo-crisis heeft dat volgens Verheugen mogelijk gemaakt. ,,Bulgarije speelde een zeer positieve en constructieve rol in die crisis. Tevens is de beslissing gebaseerd op de overweging dat Bulgarije de afgelopen jaren voldoende vooruitgang heeft geboekt om te worden uitgenodigd'', aldus Verheugen. (Reuters, AP, AFP)