Selectie Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Reportage over het dreigende conflict tussen Nederland en België over het oude goederenspoorlijntje tussen Antwerpen en het Duitse Ruhrgebied. Tevens aandacht voor de Wereldaidsdag die morgen wordt gehouden. TV2, 17.35-18.43u.

Netwerk. De Amerikaan Paco Underhill onderzocht het koopgedrag van de Nederlandse consument en constateerde dat de middenstand in Nederland nog heel wat te leren heeft. Ned.1, 20.30-21.00u.

Nova. Aandacht voor de grootschalige inval van de Deventer politie in tientallen hennepkwekerijen en een gesprek met staatssecretaris van Volksgezondheid Margo Vliegenthart over de problemen van de oudere verstandelijk gehandicapte. Ned.3, 22.34-23.04u.

DOCUMENTAIRES

Wunderbare Welt. Aan de hand van beelden van haaien wordt geprobeerd de intensieve zintuiglijke wereld van dieren te tonen. ZDF, 20.15-21.00u.

Noorderlicht: Bigger brother. Reportage over het Instituut voor Medische en Biologische Problemen (IMBP) in Moskou waar al sinds 35 jaar proeven op mensen worden gedaan ten behoeve van de ruimtevaart. In de Sovjet-tijd was het instituut zo geheim dat het officieel niet bestond, maar dat is nu anders. Ned.3, 20.20-20.50u.

Rare streken. Aan de noordwestkust van de VS mondt de machtige Columbia-rivier uit in de torenhoge golven van de Stille Oceaan. Wie bij deze rivier woont, ervaart iedere dag hoe nietig de mens is ten opzichte van dit natuurgeweld. Canvas, 20.55-21.55u.

Zembla. Ruim twee procent van alle kinderen die in Nederland worden geboren zijn via IVF-behandeling ter wereld gekomen. In deze uitzending aandacht voor verschillende bevruchtingtechnieken: de embryoselectie, ingevroren eierstokken, opgeslagen sperma en eiceldonatie. Ned.3, 21.20-22.00u.

Het andere Gezicht. Eerste deel over jongeren en hun houding ten opzichte van de kerk. Sommigen hebben de kerk vaarwel gezegd, anderen zijn bewust lid gebleven. Wat vinden jongeren nog in de kerk? Ned.1, 21.31-21.56u.

Secrets of the ancients. In het slot van deze serie proberen experts het raadsel van de hangende tuinen van Babylon op te lossen en een antwoord te geven op de vraag hoe deze tuinen werden geïrrigeerd. BBC2, 22.00-22.50u.

Dolce Paola. Terugblik op het vorige prinselijke huwelijk dat in 1959 werd voltrokken tussen Paola en Albert. Canvas, 22.25-23.15u.

Die ZDF-dokumentation. Eerste deel van een tweeluik over moslims. Hoewel in het Westen veel antipathie jegens moslims heerst vanwege hun rechtssysteem en onderdrukking van vrouwen, zijn er veel overeenkomsten met christenen. ZDF, 23.15-23.45u.

PRAATPROGRAMMA

Hardtalk. Interview met de Edward Bunker die op 17-jarige leeftijd in de San Quentin-gevangenis terechtkwam en zich ontwikkelde tot succesvol schrijver. BBC World, 20.30-21.00u.

Ivo op reis. Gesprek met Pia Douwes die momenteel de hoofdrol van keizerin Sissi speelt in de musical Elisabeth. Prince, Tafkap of The Artist die aanvankelijk gast zou zijn, weigert het opgenomen optreden en gesprek wegens onvoldoende kwaliteit uit te laten zenden. TV2, 21.51-22.57u.

De Jacobsladder. Gesprek met 61-jarige godsdienstpedagoog dr. Tjeu van den Berk over het religieuze in onze samenleving. Hij houdt zich bezig met film en educatie. Ned.1, 21.56-22.20u.

Barend & Van Dorp. Ronald Koeman, de nieuwe trainer van Vitesse, praat over zijn overstap naar een Nederlandse club. Tevens Def P, zanger van de rapgroep Osdorp Possie. RTL4, 23.00-23.45u.

Zaal over de vloer. In deze aflevering gaan Rik Zaal en cameraman Frans Bromet ik op bezoek bij de Nederlandse bladenmaker in Moskou, Derk Sauer. Net5, 23.00-23.30u.

AMUSEMENT

Met het Mes op tafel. Nieuwe reeks afleveringen van de quiz waarin niet-wetenden met slimme inzet toch kunnen winnen. Ned.3, 20.50-21.35u.

KUNST

Renaissance secrets. Over de interpretatie van het Arnolfini-huwelijk, geschilderd door Jan van Eyk. Nieuwe informatie werpt nieuw licht op het werk. BBC2, 20.30-21.00u.

Never-ending stories. In dit tweede deel van de serie probeert presentator Mark Lawson zelf een episode voor de soap `Eastenders' te schrijven. BBC2, 0.20-1.00u.

Film '99. Interview met David Lynch over zijn nieuwe film The straight story en Susan Sarandon over Anywhere but here. BBC1, 0.40-1.15u.

FILM

First Strike (Stanley Tong, 1996, VS). Zie Film-vooraf. SBS6, 20.30-22.00u., met reclame.

Cobra (George P. Cosmatos, 1986, VS). Reactionaire thriller met Sylvester Stallone als politieman die radicaal afrekent met criminelen. Veronica, 20.30-22.10u., met reclame.

. Premiere (Geza von Bolvary, 1937, Oostenrijk). Revuefilm, waarin een rechercheur tijdens een voorstelling een moord oplost, markeerde het begin van de Duitse succescarrière van de van oorsprong Zweedse Zarah Leander (1900-1981). ARD, 1.00-2.15u., zwart-wit.

E continuavanoa fregarsi il millione di dollari / El hombre del Rio Malo / Bad Man's River (Eugenio Martin, 1971, Italië/Spanje/Frankrijk). In Spanje opgenomen, ouderwetse spaghettiwestern waarin Gina Lollobrigida en revolutionair James Mason huurling Lee van Cleef ertoe overhalen om een Mexicaans wapenarsenaal op te blazen. BBC1, 1.15-2.50u.

Critical Condition (Michael Apted, 1986, VS). Flauwe, voorspelbare komedie waarin Richard Pryor zich noodgedwongen uitgeeft voor medicus. Morgen, SBS6, 14.00-15.35u., met reclame.