Politie pakt `leider drugsbende'

Het kernteam van de politie Amsterdam en Gooi- en Vechtstreek heeft, naar nu pas bekend is gemaakt, zaterdag de 51-jarige G.R. aangehouden. De man wordt ervan verdacht leiding te hebben gegeven aan een grote drugsbende, die zich bezighield met de import op grote schaal van hard- en softdrugs uit Zuid-Amerika.

De bende is in april al opgerold, maar hoofdverdachte R. hield zich sindsdien schuil. Dit weekeinde werd hij door een arrestatieteam in Rotterdam gearresteerd. Eerder werden vier andere hoofdverdachten aangehouden, waaronder de 32-jarige zoon van R. Het onderzoek tegen de bende begon in december 1997 en richtte zich aanvankelijk tegen R. en diens zoon. Gaandeweg het onderzoek kwam een veel groter drugsnetwerk in beeld. Uit observaties door de politie bleek dat de vader contacten onderhield met drugsbendes in Zuid-Amerikaanse landen, met name Colombia. De verdachten hielden zich bezig met de handel in zowel soft- als harddrugs.

Sinds begin 1998 traceerde het rechercheteam zeventien afzonderlijke zendingen en arresteerde de mensen die erbij betrokken waren. Hierbij werd 1.400 kilo harddrugs in beslag genomen met een handelswaarde van zeventig miljoen gulden en 2.500 kilo softdrugs ter waarde van vijf miljoen gulden.

De grootste vangst deed de politie in de Spaanse havenplaats Vigo. In een lading kabelhaspels vond zij 1.200 kilo cocaïne. Daarnaast werden in Spanje twee dure villa's, vier vuurwapens, drie speedboten, een zeiljacht, twee raceauto's en 600.000 gulden aan baar geld en sieraden in beslag genomen.

Op 20 april besloot de politie op diverse plaatsen in Nederland tot aanhouding over te gaan. In Rotterdam, Diemen, Vinkeveen, Mijdrecht en Amsterdam werden twaalf arrestaties verricht door een politieteam dat in totaal uit honderd man bestond. Tegelijkertijd werd in woningen in Spanje, Finland en Zwitserland huiszoekingen gedaan.

Kort na het oprollen van het criminele netwerk in april werden nog drie andere arrestaties verricht. Volgens justitie gaat het hierbij om lijfwachten van R. die ook bij drugsleveranties zouden zijn betrokken. Hoofdverdachte R. en zijn zoon wisten toen echter de dans te ontspringen.

Na diverse vervolgonderzoeken, waarbij leden van het onderzoeksteam ook reizen naar het buitenland ondernamen, werd de zoon op 23 augustus van dit jaar in een flat in Schiedam gearresteerd. Afgelopen zaterdag werd R. aangehouden. De verdachte had een kamer in een benedenwoning in Rotterdam betrokken en was in het bezit van een vals paspoort.

Waar R. zich de afgelopen tijd heeft opgehouden, is niet bekend. Hij is vandaag voorgeleid aan de rechter-commissaris. De man weigert vooralsnog een verklaring af te leggen. De politie is op zoek naar nog vier andere verdachten. Het openbaar ministerie in Amsterdam wil de zaak in januari voor de rechter brengen.