OVSE mag nog niet naar Tsjetsjenië

Rusland geeft de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) vooralsnog geen toestemming een missie naar Tsjetsjenië te sturen, hoewel Rusland OVSE-voorzitter Knut Vollebaek onlangs op de OVSE-top in Istanbul zo'n bezoek had toegezegd.

Vollebaek prak gisteren in Moskou met minister van Buitenlandse Zaken, Igor Ivanov. ,,Ik zou niet eerlijk zijn als ik zou zeggen dat ik geheel tevreden was of dat ik de resultaten heb bereikt waarvoor ik ben gekomen'', aldus Vollebaek na afloop. Hij liet weten dat Ivanov heeft beloofd het verzoek van de OVSE voor te leggen aan de regering.

Na aanzienlijke druk beloofde Rusland op de top van de OVSE in Istanbul eerder deze maand, de OVSE tot Tsjetsjenië toe te laten. Maar Moskou noemde geen datum en heeft sindsdien laten blijken geen haast te hebben. Volgens Russische woordvoerders is het ,,te gevaarlijk''. Ivanov gisteren: ,,De regering neemt haar beslissing pas als de veiligheid van de missie voor honderd procent kan worden gegarandeerd.''

De minister herhaalde nog eens dat Rusland geen enkele behoefte heeft aan bemiddeling. Het probleem-Tsjetsjenië is een intern-Russische kwestie. ,,Het grootste deel van Tsjetsjenië is onder federale [Russische] controle. Het leven wordt er weer normaal. Bemiddelingspogingen zijn niet nodig'', aldus Ivanov.

Uit uitlatingen van militaire zijde valt af te leiden dat de Russen in Tsjetsjenië felle weerstand ontmoeten in hun pogingen verder naar het bergachtige zuiden en oosten op te rukken en hun omsingeling van de hoofdstad Grozny te voltooien. Gisteren maakte het opperbevel in Moskou melding van de afslachting van een eenheid verkenners. Van de veertien soldaten werden er in de strijd tegen de Tsjetsjenen twaalf gedood en twee gevangen genomen. Ook gaf het opperbevel toe dat de Tsjetsjenen erin zijn geslaagd twee door de Russen veroverde dorpen in de buurt van de stad Goedermes te heroveren. De Tsjetsjenen zouden overigens een van die dorpen opnieuw hebben moeten prijsgeven. (Reuters, AFP)