Overschot handel van eurolanden gedaald

Het handelsoverschot van de elf landen die de euro hebben ingevoerd met de rest van de wereld is in september flink gedaald vergeleken met een jaar ervoor: van 4,1 miljard naar 2,5 miljard euro (5,5 miljard gulden). Dat meldt Eurostat, het statistisch bureau van de Europese Unie, op basis van eerste schattingen.

Voor de hele EU liep in de betreffende periode het handelstekort op: van 1,9 tot 3,2 miljard euro. Volgens Eurostat daalde de EU-export in de eerste acht maanden van dit jaar met 2 procent, terwijl de import met 3 procent steeg. Er zijn wel aanwijzingen dat de export in augustus begon aan te trekken.

Nederland kende de eerste acht maanden van dit jaar een handelsoverschot van 8,6 miljard euro. Over de vergelijkbare periode van 1998 was dat 7,6 miljard. (ANP)