Dit is een artikel uit het NRC-archief

Drugs

Onderzoek `killing fields' drugskartel

Tweehonderd FBI-agenten zijn gisteren de Mexicaanse grens overgetrokken voor een onderzoek naar twee massagraven bij Juarez en El Paso. De expeditie zal naar verwachting meer dan honderd lichamen opleveren: twaalf Amerikanen, de rest Mexicanen.

Mexicaanse speciale troepen met zwarte skimaskers omsingelden gisteren een desolate ranch tegenover een vuilnisbelt bij Ciudad Juarez. De opzichter, een fabrieksarbeider, zei dat hij de eigenaar al lang niet had gezien. Vlakbij de Amerikaanse grens in de woestijn bij El Paso werd een tweede ranch afgezet. De slachtoffers zijn veelal voor het laatst gezien in het cellenblok van de politie, anderen zijn geëxecuteerd door drugsbendes.

Het Mexicaanse openbare ministerie spreekt van een `humanitaire actie' in het belang van de nabestaanden. Maar de zoekactie markeert ook de steeds nauwere samenwerking tussen Mexico en de VS tegen de drugskartels. Tot vorig jaar liepen die steevast stuk op lekken aan Mexicaanse kant. Amerikaanse operaties achter de rug van Mexico om – zoals een groot witwasonderzoek naar Mexicaanse bankiers in mei 1998 – leidden weer tot felle wederzijdse verwijten.

Dit jaar worden steeds meer successen gemeld, met name in de strijd tegen het machtige Juarez-kartel. Deze bende trad begin jaren negentig vanuit de stad Ciudad Juarez op de voorgrond. Carrillo Fuentes, de `Heer van de Hemel', smokkelde cocaïne met tonnen tegelijk met Boeings de VS binnen. Door een combinatie van extreem geweld en enorme bedragen aan steekpenningen overvleugelde hij de Colombiaanse concurrentie. De ster van Carrillo Fuentes daalde toen zijn beschermheren, de gebroeders Salinas, plaatsmaakten voor president Zedillo. Hij stierf in juli 1997 op de operatietafel van de plastisch chirurg.

Zijn adjudanten verdeelden de erfenis en verplaatsten hun hoofdkwartier naar de badplaats Cancún. Maar eind vorig jaar werd de broer van Carrillo Fuentes opgepakt en legde Mexico beslag op drie hotels van het kartel in Cancún. In april werden honderd Mexicaanse politiemensen en aanklagers vervolgd, alsmede een ex-gouverneur, die tijdig wist te ontkomen. `Operatie Straffeloosheid' werd in oktober afgerond met de aanhouding van 90 leden van het Juarez-kartel in de VS en 25 leden in Mexico. Het driemanschap dat het Juarez-kartel leidde, zit inmiddels ook achter de tralies. Maar hun plaats zal snel zijn opgevuld, verwachten drugsbestrijders.