Olielanden houden productie beperkt

Drie grote olieproducerende landen, Saoedi-Arabië, Mexico en Venezuela, hebben gisteren na een bijeenkomst in de Saoedische hoofdstad verklaard dat ze hun beleid voor een beperkte olieproductie voortzetten om ,,stabiliteit op de oliemarkt en redelijke prijzen te garanderen'', in het belang van producenten en consumenten.

De drie landen namen in het voorjaar, toen de prijzen extreem laag waren als gevolg van overproductie en grote voorraden het initiatief voor een forse productiebeperking. De verklaring van gisteren kwam na speculaties dat een aantal olielanden hun productie weer zouden willen opvoeren na het besluit van Irak om de export stop te zetten.

Daardoor zou een te grote krapte op de markt ontstaan. De regering in Bagdad nam haar besluit uit protest tegen een verlenging door de Verenigde Naties van de `olie-voor voedsel' overeenkomst met Irak voor slechts twee weken. Irak probeert met deze actie de Veiligheidsraad onder druk te zetten om de economische sancties tegen het land te verzachten. Rusland, China en Frankrijk voelen daarvoor, maar andere leden van de raad zoals de VS en Groot-Brittannië willen garanties dat Irak geen wapens voor massavernietiging meer heeft of kan produceren.

Saoedi-Arabië, Mexico en Venezuela verzekerden gisteren ook dat zij een eventuele interruptie van de olieproductie rond de jaarwisseling door het milleniumprobleem zullen compenseren door tijdelijk de productie te verhogen. Saoedi-Arabië, de grootste olie-exporteur, heeft alle maatregelen genomen om het millenniumprobleem te voorkomen. (AFP)