KPN biedt snelle Internetverbinding

KPN biedt vanaf volgend jaar een nieuwe technologie aan waardoor Internetverbindingen vijftien maal sneller kunnen worden dan de snelste telefoonlijnen van dit moment. Het telecomconcern, dat circa 1,5 miljard gulden in de technologie steekt verwacht aan het eind van 2000 bij meer dan 100.000 fervente Internetters hun zogeheten ADSL-verbinding te hebben aangelegd.

Dit heeft KPN vanochtend bekendgemaakt. De lancering van ADSL komt na een proef met het zogeheten Snelnet in Amsterdam, waar 1000 huishoudens aan deelnamen. ADSL staat voor Asymmetric Digital Subscriber Line: via deze wereldwijde standaardtechnologie kan via een koperen telefoonlijn een zogeheten breedbandige verbinding worden gelegd. Voor het gebruik worden geen telefoontikken in rekening gebracht maar een vast bedrag, vanaf 50 gulden per maand. Door de snelheid van de lijn wordt het bijvoorbeeld mogelijk televisieprogramma's via Internet te bekijken die eerder op de avond zijn uitgezonden.

Met de komst van ADSL hoopt KPN de kabelwereld de wind uit de zeilen te nemen op het vlak van Internet. De televisiekabel is van nature veel meer geschikt voor breedbandverbindingen en kabelmaatschappijen willen volgend jaar massaal modems beschikbaar stellen om de gebruiker te kunnen laten surfen. Uit een recent onderzoek van de Consumentenbond blijkt echter de snelheid – als gevolg van files bij ,,opritten'' naar de digitale snelweg – tegen te vallen. Via ADSL wil KPN met voor ,,iedereen een eigen oprit'' deze files vermijden.

Volgens Paul Smits, vanaf komend voorjaar bestuursvoorzitter van KPN, zal ADSL een grote impuls worden voor het doen van financiële transacties en elektronische handel via Internet. ,,Via deze technologie is het veel eenvoudiger om de veiligheid van gegevens te garanderen.''

Volgens Smits laten recente onderzoeken zien dat Nederland tot de koplopers behoort op Internet. ,,Momenteel hebben zo'n 3 miljoen consumenten een Internetaansluiting en de verwachte groei van dit aantal is de hoogste van Europa. Het valt dus wel mee dat Nederland achterloopt, zoals ik weleens hoor.''

Zo'n 400.000 mensen maken nu al gebruik van Internet via ISDN, eveneens een traditionele telefoonlijn die met behulp van speciale software meer gegevens kan vervoeren. ISDN transporteert nu 64 kilobit per seconde, het nieuwe ADSL kan 1 megabit (1000 kilobit) per seconde vervoeren.