Keane leidt United naar wereldbeker

Voor de vijfde achtereenvolgende keer heeft de Europese vertegenwoordiger de wereldbeker voetbal voor clubs gewonnen. Manchester United versloeg vanmiddag in Tokio het Braziliaanse Palmeiras met 1-0.

Manchester is daarmee de opvolger van Real Madrid, dat vorig seizoen onder leiding van Guus Hiddink de wereldbeker veroverde ten koste van Vasco da Gama uit Brazilië. De afgelopen vijf edities werden overigens steeds gewonnen door de Europese vertegenwoordiger: Ajax, Juventus, Borussia Dortmund, Real Madrid en Manchester United.

Het was een titel die de Engelse voetbalclub in zijn roemruchte bestaan nog niet eerder had gewonnen. Daarom was manager Alex Ferguson er ondanks het overvolle speelprogramma van zijn ploeg op gebrand om van de Brazilianen te winnen in Japan.

Palmeiras was de hele wedstrijd veruit de betere ploeg, maar wist de vele kansen niet te benutten. Manchester United, met de Nederlander Jaap Stam in de gelederen, scoorde na 34 minuten wel, toen de zwakke keeper Marcos een voorzet van Ryan Giggs verkeerd beoordeelde en Roy Keane de bal simpel kon intikken. Aan de andere kant was de Australiër Mark Bosnich in het Manchester-doel door een aantal sublieme reddingen de grote uitblinker.

Zo zag invaller Oseas een inzet gekeerd worden door de oud-doelman van Aston Villa. Hetzelfde overkwam international Alex elf minunten later, toen Bosnisch de bal over de lat tikte.

Bij Palmeiras viel vooral spits Faustino Asprilla op door zijn acties. De Colombiaan, die onder meer voor het Engelse Newcastle United speelde, werd echter tot zijn grote ongenoegen vlak na rust gewisseld.

Palmeiras, dat is uitgeschakeld voor de play-offs van de Braziliaanse competitie, kwam een week eerder in Tokio aan dan Manchester United. Dat verschil was op het veld duidelijk te merken. Voor twee spelers en trainer Luiz Felipe van Palmeiras was het de tweede keer dat ze een wedstrijd om de wereldbeker verloren. Ze speelden eerder in Tokio in 1995 met GremÎo tegen Ajax. De Amsterdammers wonnen na strafschoppen. Ook Feyenoord (1970) won een keer de wereldbeker.

De strijd tussen de kampioenen van Europa en Zuid-Amerika wordt sinds 1960 gehouden. Eerst gebeurde dat in een uit- en thuisduel, sinds 1980 in één ontmoeting in Tokio. Manchester United speelde 31 jaar geleden al een keer om de wereldbeker, maar verloor toen van het Argentijnse Estudiantes. Een van de spelers van toen, George Best, zat vandaag op de tribune van het National Stadium, dat met 56.000 toeschouwers was uitverkocht. Er werd op de zwarte markt tien keer de prijs betaald voor een kaartje. Manchester United is zeer populair in Japan.

De Engelse club zal zijn wereldtitel over ruim een maand alweer moeten verdedigen. In januari wordt in Brazilië voor het eerst het WK voor clubs gespeeld. Daar doen acht ploegen uit vijf continenten aan mee. Om te kunnen meespelen, trok Manchester United zich terug uit het nationale bekertoernooi om de FA Cup. Dat zorgde thuis voor veel ophef. De FA Cup is voor veel Engelsen belangrijker dan het landskampioenschap. Real Madrid zal bij het WK de tweede vertegenwoordiger uit Europa zijn. Uit Brazilië zelf doen Corinthians en Vasco da Gama mee.