Jackie Chan

De legendarische vechtheld van het witte doek, Bruce Lee, vocht op twee fronten. In zijn films nam hij het op tegen beoefenaren van diverse vechtstijlen: karateka, taekwondo vechters en een baaierd aan kungfu-specialisten. Tegelijkertijd waren zijn films een afrekening met de traditionele, Chinese vechtfilms. In die films was de choreografie van het vechten verworden tot een travestie van onwaarschijnlijke bewegingen. Mannen en vrouwen sprongen moeiteloos over muren van tien meter en zelfs de ongevaarlijkste slag- of trapbeweging ging vergezeld van ijselijke geluiden. Bruce Lee maakte het filmvechten realistischer en spannender.

Nu valt er veel goeds over Bruce Lee te zeggen, maar niet dat hij een lolbroek was. Zo nu en dan kon zijn optreden een glimlachje oproepen, maar meesttijds waren de boeven te slecht en de dreiging van hun plannen te gevaarlijk om hem af te doen dwalen van het pad van de ernst. In het ontbreken van humor waren zijn films weer geheel in stijl met de traditionele vechtfilms. Na de dood van Bruce Lee was het lange tijd de vraag of er nog wel iets verrassends was te bedenken op het gebied van de vechtfilms. Jackie Chan is dat gelukt, met veel spectaculair val-, vecht- en breekwerk, maar vooral met een grote dosis humor.

In First Strike, de vierde `politiefilm' van de vrolijke kobold Chan, werkt hij samen met de CIA en met de CID van Hong Kong. De plot is onrafelbaar met veel dubbel-dubbelspionnen. Het komt er vaag op neer dat iemand een nucleaire kernkop heeft gestolen en die aan het hoofd van de Oekraïnse mafia wil verkopen. Een dertien in een dozijn verhaaltje, maar met Chan kunnen we er vanavond echt voor gaan zitten.

Voor de liefhebber van knokken leidt de film enigszins onder een koude start. Letterlijk want Chan racet met een sneeuwscooter, slechts gekleed in t-shirt en spijkerbroek, boeven achterna. Uiteindelijk weet hij ternauwernood het lijf te redden door met een snowboard van een cliff en in een helicopter te springen.

De mooiste scènes komen daarna. Ik noem slechts een subliem gevecht, ergens in Australië, in een mortuarium. Daar moet Chan het opnemen tegen een tiental Chinezen die hem belagen met biljartkeus. Hij houdt ze op afstand met een ladder, een weinig gebruikt wapen in vechtfilms. Dit verhaal vindt een machtig slotakkoord in een totaal uit de hand lopende begrafenis in Chinatown. Maar het slot in het zee-aquarium slaat alles. Denk aan een mélange van Jaws, James Bond én Bruce Lee, en geniet.

First Strike (Stanley Tong, Hong Kong, 1996), SBS6, 20.30-22.00u.