Internationaal

LONDEN

Een klein verlies op Wall Street en toenemende spanning op de valutamarkt bedierven vannmorgen de stemming op de Europese beurzen. De nervositeit over de koersen van de euro en de yen tegenover de dollar maakte de aandelenhandel onzeker. De zwakke euro zorgde bovendien voor een negatieve stemming op de obligatiemarkt.

Een daling van SmithKline Beecham en Glaxo Wellcome gaf in Londen vorm aan de negatieve stemming. De FTSE-index was 1,3 procent lager op 6.609 punten.

FRANKFURT

BMW was met een koersstijging van 3,8 procent een uitzondering op de beurs van Frankfurt, waar de eurozwakte niet welkom was. Deutsche Telekom en Mannesmann moesten beide terug, en trokken de DAX-index naar een verlies van 0,8 procent op 5.842 punten.

PARIJS

Nadat Parijs gisteren nog op een record sloot, waren het de eerdere trekkers van de beurs die vanmorgen de daling inzetten. Zowel France Telecom, Bouygues als Vivendi, alle actief in de telecom-sector, vielen vanmorgen. De CAC-index moest 1,2 procent naar beneden moest op 5.311 punten.

TOKIO

De aandelenkoersen op de effectenbeurs van Tokio zijn vanmorgen over een breed front naar beneden gegaan. Het Nikkei-gemiddelde zakte met 292 punten tot 18.558, waarmee de daling op 1,5 procent uitkwam. Beleggers maakten zich zorgen over de aanhoudende koersstijging van de yen, die het vooral de exporterende bedrijven moeilijk maakt. Uiteindelijk kan de dure yen de economische groei in de kiem smoren.

Gisteren en vanmorgen greep de Japanse centrale bank in om de koers van de yen op te krikken, maar dat haalde weinig uit. Vanmorgen zeiden premier Keizo Obuchi en minister van Financiën Kichi Miyazawa zich zorgen te maken over het koerspeil van de yen.

De effectenbeurs van Zuid-Korea trok zich van Tokio niets aan en sloot maar liefst 3,4 procent hoger. In Australië zakten de aandelenkoersen met 0,4 procent en in Hongkong was de beursindex aan het eind van de handel 0,5 procent lager.

NEW YORK

De effectenbeurs in New York is de week begonnen met verlies. Het Dow Jones-gemiddelde daalde gisteravond met bijna 41 punten (0,37 procent) tot 10.948 punten. Ook de technologiefondsen van de Amerikaanse schermenbeurs Nasdaq ontkwamen niet aan beleggers die hun winsten verzilverden. De populaire Silicon-Valleyfondsen verloren na een florissante week gemiddeld 0,8 procent. Hierdoor kwam de Nasdaq-index uit op 3.421 punten, een verlies van ruim 26 punten.