Hoe dom is Crum?

Hoewel ik in het algemeen voorstander ben van openheid in de omgang met medemensen, vind ik in dit concrete geval dat Ben Crum zijn mond had moeten houden jegens de nog niet eens van start gegane samenwerking tussen Ronald Koeman en Vitesse-voorzitter Karel Aalbers. Crum is cursusleider van de KNVB in Zeist en ex-coach bij de korfballers en ziet absoluut niets in de toekomstige samenwerking van Aalbers en Koeman. Zijn argumentatie is daarbij verbijsterend van duidelijkheid. Volgens hem is Aalbers een gemene man en Koeman een brave borst en dat kan – indien waar – nooit goed gaan. Het begrip `gemeen' speelt een hoofdrol in Crums beoordeling. In een paar zinnen gebruikte hij het niet minder dan vier maal. Er deugt dus niets aan de voorzitter, die inderdaad een omstreden figuur is in Arnhem en omstreken. Het kan dus best zijn dat Crum uiteindelijk gelijk krijgt en dat Ronald Koeman bij Vitesse gaat mislukken.

Maar mocht dat zo uitpakken, dan heeft Crum daaraan mede schuld want hij heeft een vuurtje opgestookt dat vijf weken voor de werkelijke entree van de nieuwe trainer-coach nog niet tot ontbranding had behoren te komen. Bij deze cursusleider, die gisteren door de KNVB op non-actief is gesteld, krijgen de betrokkenen beslist geen voordeel van de twijfel: hij constateert uit de losse pols wie de boef is en wie het toekomstig slachtoffer en hij doet dat vanuit een functie, welke hem tot zwijgen had moeten stemmen in plaats van een kras en negatief oordeel te verstrekken. Het is een onweerlegbaar feit dat Koeman een enorm surplus aan voetbalkennis bezit en als Aalbers verstandig is dan geeft hij zijn technische man alle vrijheid binnen redelijke grenzen. Als de voorzitter het beter wil weten op een terrein dat des trainers is, dan wordt het niets tussen het nieuwe duo. Een tijd lang kan Ronald met steun van de spelersgroep misschien nog overleven, maar op den duur kan Aalbers hem breken. Koeman heeft weliswaar een schitterende staat van dienst als speler en heeft een tijdje ervaring opgedaan aan de strakke hand van Louis van Gaal, maar dit is zijn eerste duik in het kille water van zelfstandige coaching.

Het is duidelijk dat hij steun goed kan gebruiken. Die moet dan vooral van zijn voorzitter komen. Goed voorstelbaar is dat Crum en anderen Koeman tevoren en binnens kamers gewaarschuwd hadden voor deze verbintenis gezien Aalbers' reputatie van aartsbemoeial. Maar nu de kogel door de kerk is hebben Crums vervloekingen geen zin meer. Behalve dan, dat hij het voor zijn gewaardeerde Koeman nog lastiger maakt.