Foie gras is faux pas in Coevorden

Sommige Fransen krijgen met hun Kerstdiner een Coevorder gans, al dan niet als foie gras. Tot grote woede van veel Coevordenaren heeft de gemeente, die zich afficheert als ganzenstad, negentig van de in totaal 150 grauwe ganzen in de stadsgracht laten vangen en verkocht aan een handelaar. Die verkocht ze op zijn beurt door aan Franse poeliers en ganzenboeren voor de slacht.

De dieren veroorzaakten volgens een woordvoerder van de gemeente veel overlast. ,,Ze zorgden voor gevaarlijke situaties in het verkeer en gedroegen zich agressief naar wandelaars in het park. We kregen daar de afgelopen weken tientallen klachten over.''

Een woordvoerster van de Dierenbescherming in Coevorden noemt het ,,schandalig'' dat de ganzen worden afgemaakt. ,,Tegen ons is gezegd dat de dieren naar vier kinderboerderijen zouden gaan.'' Onder de negentig halftamme dieren die zijn afgevoerd bevonden zich ook de twee huisganzen Gijs en Miep van de familie Van der Mark. Zij hebben aangifte gedaan van diefstal. Volgens de gemeente is verzuimd de vangactie tevoren aan te kondigen. ,,Een schoonheidsfoutje'', zo wordt toegegeven. Dat de vangers ook Gijs en Miep hebben afgevoerd, noemt de woordvoerder ,,heel vervelend en triest''. De gemeente heeft excuses aangeboden.