Eurozorgen bederven pret op Damrak

In de regel wordt elk teken van eurozwakte op het Damrak vertaald in hogere aandelenkoersen, maar vanmorgen overheerste in Amsterdam de zorg over de wegglijdende euro.

Nadat de AEX-index gisteren nog een tussentijds record boekte op 615,38 punten en sloot op 611,09 punten, moesten de koersen vanmorgen flink terug. Rond het middaguur stond de AEX-index met een verlies van 8,1 punten (1,3 procent ) op 602,99 punten. De geur van crisis die door de valutamarkt waart had zijn uitwerking op alle Europese beurzen, die meer dan één procent verloren.

De vraag of er een antwoord komt van de Europese Centrale Bank op de zwakke euro, en hoe dat antwoord zal luiden, overheerste vanmorgen. Er werd zelfs rekening gehouden met een eerder dan verwachte renteverhoging door de ECB om de koers van de euro te steunen, hoewel de zwakte van de euro even goed een teken kan zijn van aarzelend economisch herstel in Europa. En daarvoor zou een renteverhoging slecht zijn. De euro zwierf tussen koersen van 1,0069 dollar en 1,0140 dollar. Op de obligatiemarkt was de stemming in mineur, bij een tienjaars-rente van 5,34 procent voor Nederlandse staatsleningen. Het animo voor obligaties ging vanmorgen op en neer met de koers van de euro.

Het slechte klimaat werkte vooral door in de koersen van financiële instellingen. Verzekeraar Aegon daalde vanmorgen met 95 eurocent tot 91,05 euro. Diverse analisten vinden het huidige koersniveau echter veel te hoog en mikken op een teruggang naar 81 euro. ING verloor bijna 2 procent en kwam terecht op 56,83 euro. Ook ABN Amro hoorde, met een verlies van 0,7 procent, tot de dalers.

De verliezen van de beurszwaargewichten Philips en Koninklijke Olie droegen hun steentje bij aan het verlies van de AEX-index. Philips raakte 2,55 euro kwijt op 119,15 euro. Het aandeel van het electronicaconcern is de afgelopen tijd flink opgelopen. Winstnemingen zijn de meest waarschijnlijke oorzaak van de teruggang.

Koninklijke Olie ging 83 eurocent terug op 59,05, bij een licht dalende olieprijs tot 25,07 dollar per vat vanmorgen.

De grootste verliezer onder de AEX-fondsen was vanochtend ASM Lithography. Dit aandeel daalde bijna 4 procent tot 89,50 euro. Het fonds is de afgelopen periode enorm gestegen en ook hier is kennelijk sprake van het verzilveren van koerswinsten. Baan mocht sterk omhoog, met 3,2 procent. Dergelijke fluctuaties zijn de laatste tijd voor het softwarefonds geen uitzondering.

De sterkste stijger onder de hoofdfondsen was Elsevier. Met een plus van 2 procent kwam het aandeel terecht op 9,58 euro. Wolters Kluwer steeg met vijf eurocent tot 29,95 euro.

De Midkap-fondsen deden het, met een daling voor de AMX-index van 1,5 procent, wat slechter dan de AEX-fondsen. Getronics en AOT waren met een verlies van meer dan 3 procent de grootste dalers.