Euro blijft zwak, handel nerveus

De koers van de Europese munt, de euro is vanmorgen flink gefluctueerd op een nerveuze valutamarkt. Handelaren waren zeer op hun hoede voor steunaankopen van euro's door Europese centrale banken, die echter niet werden bevestigd.

Japanse steunaankopen van yen zorgden vanmorgen, evenals gisteren, voor enige steun van de koers van de euro. De Europese munt bleef echter zeer zwak, met een koers van rond de 1,01 dollar per euro. Vanmorgen rond elf uur klom de euro plots fors, tot 1,0140 dollar per euro, na flinke verkopen van pond sterling tegen euro`s. De Britse centrale bank ontkende echter enige betrokkenheid bij deze koersstijging van de euro.

Gistermiddag bereikte de munt een dieptepunt van 1,0038 dollar nadat president Duisenberg van de Europese Centrale Bank (ECB) duidelijk maakte niet in te willen grijpen in de koers van de euro. Duisenberg zei in Brussel in antwoord op vragen van Europarlementariërs dat ,,de wisselkoers van de euro de toekomstige prijsstabiliteit in de eurozone niet in gevaar brengt.'' Volgens de ECB-president heeft de euro het potentieel om in koers te stijgen, zeker nu de voorspellingen van de Europese Commissie over de economische groei, die vorige week werden gepubliceerd, er op wijzen dat over twee jaar de Europese economische groei de Amerikaanse overstijgt.

De uitspraken werden op de valutamarkt opgevat als een voornemen van de ECB om niet in te grijpen met steunaankopen. De bank van Japan ontkende vanmorgen in contact te zijn geweest over steunaankopen van euro's voor yen. De Japanse centrale bank greep vanmorgen voor de tweede achtereenvolgende dag in in de koers van de yen, die naar de zin van het Japanse ministerie van Financiën te hoog op dreigt te lopen en het economisch herstel van Japan bedreigt. Naast de verkoop van yen voor dollars, om de koers van de Japanse munt te drukken, verkocht de Bank van Japan ook yen voor euro`s. Daardoor kreeg de euro een steun in de rug.

Op de valutamarkt werd echter verwacht dat de yen-verkopen door de bank van Japan weer ongedaan zullen worden gemaakt door de uitgifte van kortlopend yen-schuldpapier morgen. Daarmee wordt de interventie op de valutamarkt `gesteriliseerd'.

Handelaren keken uit naar de vergadering van de Europese Centrale Bank komende donderdag, waar uitspraken van Duisenberg meer duidelijkheid moeten geven over het beleid van de centrale bank ten aanzien van de euro.